Kwart Nederlanders verwacht minder vlees te gaan eten

Bijna één op de vier Nederlandse consumenten verwacht over vijf jaar minder vlees te eten. Dat is vooral vanwege milieuoverwegingen, maar ook vanwege de impact op gezondheid en dierenwelzijn.

Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van het ING Economisch Bureau. Ook in andere landen in Europa denken consumenten dat ze hun eetpatroon gaan veranderen.

Het ING Economisch Bureau ziet kansen voor Nederlandse bedrijven, die toonaangevend zijn in innovaties op het gebied van vleesvervangers en andere alternatieven. “Er ontstaan voor hen uitgelezen kansen om van een toekomstige internationale verschuiving in consumptie van dierlijke naar plantaardige producten te profiteren.”

Van alle dierlijke producten is de Nederlandse consument het meest gehecht aan kaas gevolgd door kip en rundvlees. Onder vrouwen zijn er meer uitgesproken fans van kaas en eieren, onder mannen scoren rund- en varkensvlees bovengemiddeld. Van de Nederlandse consumenten zou slechts 10 procent geen enkel product missen. Voor de meerderheid is een structurele verschuiving naar alternatieven dan ook nog geen vanzelfsprekendheid, stelt ING Economisch Bureau.

Milieu-impact

Voor Nederlandse vleesminderaars is de milieu-impact de voornaamste drijfveer. Dit in tegenstelling tot buurlanden Duitsland en België, waar respectievelijk dierenwelzijn en gezondheid de belangrijkste redenen zijn. Gemiddeld genomen is voor Europeanen gezondheid de belangrijkste reden.

Verschuiving

Het ING Economisch Bureau stelt dat voedingsbedrijven er rekening mee moeten houden dat de verhouding tussen consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten richting 2025 verschuift van 60-40 naar 50-50. Dat hangt samen met aan de ene kant overheidsbeleid en aan de andere kant innovaties. Overheden verkennen de mogelijkheden om een dergelijke verschuiving te realiseren, waarbij gezondheidsaspecten en de prijsgevoeligheid van consumenten belangrijke sturingsmechanismen zijn. Bovendien bieden innovaties vanuit het bedrijfsleven consumenten steeds meer volwaardige alternatieven.

Daling gestagneerd

Uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier dat in oktober werd gepubliceerd bleek juist dat er een einde lijkt te komen aan de dalende vleesconsumptie ion Nederland. Het totale verbruik van vlees en vleeswaren in Nederland bedroeg in 2016 per persoon bijna 77 kilo, vrijwel gelijk aan het jaar daarvoor.

Lees ook:
Consumptie niet verder gedaald