Lancering The Protein Cluster voor eiwittransitie

De Provincies Gelderland en Overijssel hebben tijdens de Food Valley Summit Green Proteins in Ede The Protein Cluster gelanceerd, een katalysator voor ondernemers in de plantaardige eiwitketen die inzetten op de duurzaam-commerciële potentie en internationalisering van ‘groene’ eiwitten. Met deze krachtenbundeling willen de provincies invulling geven aan hun circulaire en economische ambities.

The Protein Cluster wil zich gaan profileren als een internationaal centrum voor organisaties en bedrijven die hun kansen in de groene eiwitketen willen verzilveren. In Oost-Nederland zijn meer dan zestig bedrijven, organisaties en onderzoeksinstellingen actief op het gebied van de eiwittransitie, de overgang naar een voedingsschema met meer plantaardige eiwitten. De export van in Nederland ontwikkelde ‘groene eiwit’ ingrediënten, producten, concepten, kennis en technieken staat centraal. Hiertoe wordt het internationale netwerk van Food Valley NL ingezet.

Daarnaast zetten de provincies in op een gezond lokaal plantaardig eiwitklimaat. Ketenbrede ondersteuning staat hierbij centraal. Van teeltstimulering van plantaardige eiwitgewassen zoals soja en veldbonen tot de productie van plantaardige consumentenproducten. Gedeputeerde Michiel Scheffer van de provincie Gelderland: ,,Plantaardige eiwitten zijn het voedsel van de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat wij over tien jaar meer plantaardige dan dierlijke eiwitten eten. Goed voor het milieu, goed voor de economie. The Protein Cluster geeft deze ontwikkeling de versnelling die het nodig heeft.  Zelf geven we het goede voorbeeld in ons eigen bedrijfsrestaurant. Zo maken we samen werk van een ‘groene’ economie.”

Tijdens de Food Valley Summit Green Proteins in Ede werd The Protein Cluster officieel gelanceerd. Nationaal en internationaal aansprekende sprekers delen hun ondernemerservaringen, jonge bedrijven presenteren er hun eiwitproposities aan het internationale publiek. Food designer Katja Gruijters biedt het publiek gelegenheid de door haar ontwikkelde green protein bites, gemaakt met plantaardige eiwitten van Gelderse en Overijsselse bedrijven, te proeven.

The Protein Cluster is een samenwerking van de provincies Gelderland en Overijssel, Food Valley NL en Oost NL.