Lucht/water-warmtewisselaars in Hygienic Design van Rittal

Kasten koelen met waterkoeling is zeer efficiënt – zeker als er in het productieproces al een centrale koelwatervoorziening aanwezig is. De nieuwe lucht/water-warmtewisselaars in Hygienic Design van Rittal zijn geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie.

Hygiëne is in de voedingsmiddelenindustrie absoluut noodzakelijk: machines, installaties en componenten moeten de dagelijkse reiniging met hogedruk- of stoomreinigers probleemloos doorstaan. De oppervlakken moeten bovendien gemakkelijk te reinigen zijn en verontreinigingen mogen zich er niet op kunnen afzetten.
Vloeistofkoeling van kasten biedt enkele voordelen. Water heeft vergeleken met lucht een hogere warmtecapaciteit waardoor vloeistofkoeling ook veel warmte probleemloos kan afvoeren. Vooral in de industriële omgeving is er tegenwoordig vaak een centrale koelwatervoorziening die ook voor de klimatisering van kasten kan worden gebruikt. Op de kast hoeven dan alleen nog de juiste lucht/water-warmtewisselaars te worden gemonteerd. Belangrijk voor het Hygienic Design: er hoeft geen lucht tussen kast en omgeving te worden uitgewisseld.
Rittal heeft zijn lucht/water-warmtewisselaars redesigned en kan de klanten in de voedingsmiddelenindustrie nu twee Hygienic Design-uitvoeringen aanbieden. De lucht/water-warmtewisselaars voor wandmontage bieden koelvermogens van 0,65 kW of 1,2 kW. De hygiënische constructie beperkt het risico op besmetting in de voedingsmiddelenindustrie en draagt daardoor bij aan de productveiligheid.
Voor het Hygienic Design paste Rittal de constructie op verschillende plaatsen aan. De bevestiging aan de kastwand vindt plaats met draadstiften en moeren, zodat er van buitenaf geen schroef zichtbaar is. De gladde oppervlakken zijn eenvoudig te reinigen of desinfecteren. Er zijn geen spleten waarin vuil zich kan afzetten en van waaruit vuil moeilijk te verwijderen is.
De afdichting tussen behuizing en schakelkast is van siliconen. Hierdoor kunnen kleur- en smaakstoffen niet worden overgebracht. De afdichting voorkomt moeilijk te reinigen spleten tussen lucht/water-warmtewisselaar en kast. De bovenkant van de behuizing heeft een helling van dertig graden naar voren. Dit voorkomt dat er voorwerpen op worden gelegd en het zorgt er ook voor dat vloeistoffen, bijvoorbeeld reinigings- en desinfectiemiddelen, snel wegstromen. De apparaten voldoen aan de norm DIN EN ISO 14159:2008 en zijn geschikt voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie in overeenstemming met DIN EN 1672-2:2009.