Februari 2017

Column Bart Manders:

Verjongingsslag

Regelmatig weerklinkt de kritiek dat kennis en ervaring binnen vleesbedrijven aan erosie onderhevige begrippen zijn. Ervaren managers en productiemedewerkers zouden na hun pensionering de afgelopen jaren hebben plaatsgemaakt voor jonge, onervaren krachten. Jobhoppende jongelingen met meer generalistische dan specialistische kennis, die meer oog hebben voor hun eigen belangen dan die van hun werkgever. Zij stropen hun mouwen niet op om voor hun werkgever tot in de late uurtjes optimale resultaten te realiseren, maar gaan even na vijven huiswaarts. De oude rotten in het vak met een schat aan werkervaring en vleeskennis zijn een uitstervend ras, is een zin die dikwijls wordt uitgesproken door vleesmensen van vijftig jaar en ouder.
Zelf krijg ik aan de communicatie- en marketingkant van bedrijven nogal eens te maken met jonge mensen, die krampachtig hun bestaansrecht proberen te bewijzen. Ik heb de afgelopen jaren talloze boeiende gesprekken gehad met directeuren van kleinere en grotere vleesbedrijven. Na deze interviews zo genuanceerd mogelijk aan het papier te hebben toevertrouwd, moest ik deze een aantal keer ter inzage sturen aan de jonge communicatiekrachten van deze bedrijven, die niet bij het gesprek aanwezig waren geweest. Tot mijn grote ergernis kreeg ik de interviews vol met onzinnige commerciële toevoegingen teruggestuurd. Toevoegingen die in de daadwerkelijke interviews niet ter sprake waren gekomen. ,,Dit is echt in het belang van ons bedrijf,” verdedigden de twintigers hun ijverige stukje broddelwerk. Directeuren die zelf even een blik werpen op hun interview hebben het in mijn ogen vaak beter begrepen.
Na mijn bezoek aan de recente HAS Food Experience op de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch ben ik echter volledig gerustgesteld over de toekomstige verjongingsslag in de vleessector. Tijdens deze experience presenteerden 165 studenten van de opleidingen Food Innovation, Voedingsmiddelentechnologie, International Food & Agribusiness, Bedrijfskunde en agribusiness, Dier- en veehouderij en Milieukunde hun projecten. Slimme, levensvatbare projecten op vlees- en foodgebied. Deze wekten direct de interesse van diverse foodbedrijven.
Ik sprak in ’s-Hertogenbosch met Dave Lensink, Manon Manteleers en Nikki van Dijk die in het kader van hun studie een nieuw kwaliteitsmanagementsysteem voor de Group of Butchers ontwikkelden. Ook raakte ik in gesprek met Sanne Hermsen, studente Food Technology. Samen met drie studiegenoten bedacht zij het concept ‘De plantaardige worstfabriek’. Een fabrieks- en procesontwerp voor de productie van duurzame, plantaardige ‘worstproducten’ met conventionele vleesapparatuur. Sanne etaleerde niet alleen veel kennis over vleestechnologie, maar ook een enorme gedrevenheid om van haar geliefde studie haar werk te maken.
Overall winnaar van de HAS Food Experience werd Eveline van Dam. Zij bedacht het project Provito, dat mensen met kauw- en slikproblemen in staat stelt te genieten van een vleesmaaltijd. Dankzij een speciaal ontwikkelde marinade wordt het gemiste stukje vlees weer gemakkelijk eetbaar. Je moet er maar op komen.

Laat die verdere verjongingsslag maar beginnen!

Bart Manders
Hoofdredacteur Meat&Co.

Trefwoordenlijst

column

© Copyright - Meat & Co