september 2017

Dubbel resultaat met double action in Dodewaard

Als 20-jarige begon Patrick van den Berg, naast zijn werk als chef-slager, met uitbenen. Als zzp’er, welteverstaan. Zijn kennis van de handel die hij van huis uit meekreeg en van het slagersvak, leidde via een aantal interessante zetten en met flink doorwerken tot Vleeshandel P. van den Berg B.V.. De in Dodewaard gevestigde groothandel verwerkt met zo’n 45 medewerkers 1000 varkens en 120 runderen per week. Een arbovraag en een kwaliteitsslag leidden tot een zoektocht naar een ‘double action’ hygiënelijn. LETS BV uit Dronten ging ermee aan de slag.

T: Heidi Peters,
F: Richard Hulshof 

In het modern ingerichte en strakke bedrijfspand te Dodewaard sprak Meat&Co. met Patrick van den Berg en zijn vrouw Hillegonda, en met accountmanager Herman van Losenoord van LETS. Hillegonda, die onder meer verantwoordelijk is voor onder andere de kwaliteit binnen het bedrijf bijt het spits af: „We hadden natuurlijk al onze procedures. Maar zowel wensen vanuit onze klanten als een info-middag over arbo wetgeving, bracht ons tot het besluit hier verbeteringen in aan te brengen en daarin zelfs een stapje verder te gaan. Bij het zoeken naar een leverancier ontdekten we dat onze wensen op dat moment, begin 2016, vrij vooruitstrevend waren.”

Double action hygiënesluis
Van den Berg, BRC7-gekwalificeerd met AA status, zocht een hygiënesluis waarbij een pas is vereist om toegang te krijgen tot de sluis. Daarnaast wilden de ondernemende Betuwenaren dat ook bij het verlaten van de werkvloer de hygiënesluis werd gebruikt. Hillegonda: „Het blijkt dat er op veel plaatsen wel aandacht is voor voedselveiligheid, maar niet voor preventie voor de medewerkers zelf. Met deze double action sluis is er niet alleen hygiëne op de werkvloer, maar ook in de kantine, of waar men na het verlaten van de werkplek maar naartoe gaat. Bovendien is er zo een controle wie op de werkvloer is en hoe lang. Maar zo’n double action hygiënesluis waarbij ook op de terugweg wordt gedesinfecteerd bleek er niet te zijn.”
Patrick: „Wij hebben in het verleden al meer met LETS samengewerkt bij de aanschaf van een schoonmaakunit en toen wij hen benaderden, zijn zij hiermee aan de slag gegaan. Inmiddels staat de sluis er een jaar.”

Motorgestuurd tourniquet
Herman is accountmanager bij LETS, maar staat ook waar nodig te sleutelen of te vervangen bij de klant. „Ons tourniquet is motorgestuurd en dus niet, wat je meestal ziet, met een magneet. Het is nog een vrij nieuwe lijn die wij volgens onze specificaties laten bouwen en op de markt brengen. Behalve dat het motorgestuurd is, is het ontwerp hygiënischer. Het verwijderen van de borstels is heel erg simpel en de nieuwste versie heeft een dakje boven de sproeiboom dat voorkomt dat vervuild water terug in de leiding kan komen. Het elektra, het meest fragiele deel, zit in een kast in een kast, zodat er absoluut geen water bij kan komen. Het is sowieso niet de bedoeling dat je op zo’n kast de hogedrukspuit zet, maar we weten dat het in de praktijk wel gebeurt. Op deze manier is de elektra goed beveiligd.”

Elkaar vinden in kwaliteit
Patrick: „Vanzelfsprekend zijn prijs, kwaliteit en service voor ons van belang. Hygiëne is zó belangrijk. Je wilt niet dat de productie een paar uur stil komt te liggen. Maar ik moet zeggen dat we sinds de oplevering geen problemen of storingen hebben ervaren, dus we hebben geen gebruik hoeven maken van deze service. En dat is natuurlijk nog beter.” Herman vult aan: „ Met een team van zes servicemonteurs op de weg word je als klant altijd vlot geholpen. Achter elke aankoop bij LETS staat een team dat je de garantie kan geven dat de boel blijft draaien.” „Voor ons als leverancier zijn prijs, kwaliteit en service net zo belangrijk richting onze klanten. Service gaat verder dan alleen vlees leveren, daarom bieden wij ook trainingen voor het winkelpersoneel aan. Dit wordt erg gewaardeerd,” vertelt Hillegonda.

Ervaring meets ervaring
Bij Van den Berg thuis werden er runderen verhandeld, zelf werd hij chef-slager en verhuurde zichzelf daarnaast als uitbener. Hij kwam in aanraking met de vleeshandel en begon kleinschalig naast zijn baan als slager met de verkoop van varkensvlees. Sinds die tijd breidde het bedrijf, ooit gestart in een garage in Ochten, steeds verder uit. Via diverse, steeds ruimere locaties, belandde Vleeshandel P. van den Berg BV uiteindelijk in Dodewaard, waar het tot de dag van vandaag bijna jaarlijks moet verbouwen om de groei te kunnen huisvesten. Runderen koopt Patrick zelf bij de boer in en varkens komen op karkasniveau binnen en worden verwerkt tot de door de afnemer gewenste snit. Van den Berg, die vorig jaar haar 15-jarig jubileum vierde, levert ook kalfs- en lamsvlees. De merken Pork Best en Beef Best komen uit de stal van Van den Berg.

LETS BV

Het inmiddels 35-jarige LETS BV is opgericht en wordt nog altijd geleid door Johan Leeffers. Gestart vanuit de principes van hogedrukreiniging is LETS anno 2017 een bekende naam in de voedselindustrie en dan met name als het gaat om reiniging. Nieuwe medewerkers worden intern opgeleid zodat kennis behouden blijft en wordt uitgebreid en verdiept. LETS levert reinigings- en hogedrukinstallaties, persluchtsystemen, hygiënestraten, krattenwassystemen en andere industriële wasunits, warmwatervoorzieningen en meer. Samen met de kennis van de klant zorgt het bedrijf  voor het antwoord op de gestelde vraag.

Trefwoordenlijst

Lets BV

Reacties op dit artikel

© Copyright - Meat & Co