maart 2017

Empack viert vijftiende verjaardag

De Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch vormen op 5 en 6 april a.s. het decor voor Empack, de enige Nederlandse vakbeurs voor de verpakkingsindustrie. De vakbeurs vindt voor het vijftiende jaar in successie plaats. Empack wordt voor het eerst tegelijkertijd gehouden met de vakbeurzen Logistics & Distribution en Automation in Packaging & Logistics. Aansluitend op de eerste beursdag wordt vanwege het jubileum een exposantenborrel gehouden.

Inmiddels twee jaar geleden nam Easyfairs de vakbeurs Macropak over. Sindsdien vindt Empack in de even jaren in Jaarbeurs Utrecht plaats en in de oneven jaren in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch. Deze vormen de thuisbasis voor de komende editie van Empack. In de afgelopen jaren is Empack steeds meer gegroeid. Zo is in  2016 een groei gerealiseerd van 20% in exposanten en 40% in bezoekers.

Reis door de tijd
Irma de Hoon, Group Event Director van Easyfairs, kijkt enthousiast vooruit naar de komende editie van Empack in ‘s-Hertogenbosch. De voorbereidingen voor de beurs verlopen erg goed. Dit jaar vieren we de vijftiende editie en dat belooft een bijzondere te worden. In totaal verwachten we minimaal 6000 bezoekers te mogen verwelkomen. Tijdens Empack 2017 maken bezoekers een reis door de tijd. We blikken kort terug op de verpakkingswereld van 2002 en reizen door tot nu. De entree van Empack is de daadwerkelijke reis door de tijd, maar zodra de bezoeker de beurs opstapt, werpt hij een blik op de toekomst. Op de beursvloer gebeurt het en draait het om ontmoeten, ontdekken en beleven.”
Volgens Irma de Hoon verloopt ook de invulling van het congresprogramma voorspoedig. Er worden nog enkele sprekers uitgenodigd op basis van de laatste actualiteiten om een goede blik op de toekomst te kunnen garanderen. Qua invulling van de stands loopt alles mooi op schema. Het loopt al lekker vol. Bijna alle stands zijn ingevuld.”

Hele verpakkingsketen
De komende Empack-editie telt zo’n 340 standhouders, aangevuld met de 65 exposanten van Automation in Packaging en Logistics & Distribution. De Hoon: De hele verpakkingsketen is op de beurs vertegenwoordigd. In totaal komen we dus uit op ruim 400 standhouders op het gebied van packaging. Automation in Packaging & Logistics is dit jaar voor het eerst als een aparte zone ingericht en dit blijkt een goede zet te zijn geweest. De oorspronkelijke plattegrond hiervan was in januari al uitverkocht en is om die reden uitgebreid.”
De diversiteit aan standhouders op Empack is volgens De Hoon groot. Er zal een aantal vertrouwde gezichten te zien zijn, dat nog geen enkel Empack-jaar heeft overgeslagen. Dat is erg bijzonder. De  beursvloer is gevuld met een brede mix aan exposanten op het gebied van verpakkingen en verpakkingsmaterialen, verpakkingsmachines en verpakkingstechnologie, print- en etiketteermachines, benodigdheden, printconverteerders, controle- en inspectiesystemen, identificatie en slimme etikettering en pre-press. Deze variëteit aan exposanten bestrijkt alle facetten van het verpakkingsproces.”

Allround kennisprogramma
Het kennisprogramma van Empack draait om actuele topics zoals circulaire economie, wetgeving vooral op het gebied van voedselveiligheid, E-commerce en technologische innovaties. Keynote spreker is trendwatcher Richard van Hooijdonk,” verduidelijkt De Hoon. Hij zal de technologische trends richting 2030 en de toekomst van retail in een dynamische lezing presenteren. In samenwerking met verschillende partners, zoals ABN AMRO, VerpakkingsProfs, Online Retailer, Green Serendipity, PEFC, Link Magazine en VMT, is een allround programma ontwikkeld. Aan elk afzonderlijk thema wordt in het programma uitgebreid aandacht besteed.”

Fresh food deliveries
Het onderwerp e-commerce vormt de rode draad van Empack, Automation en Logistics & Distribution, zo benadrukt De Hoon. We maken binnen dit onderwerp een uitstap naar fresh food deliveries. De online verkoop van verse producten is namelijk kansrijk en uitdagend en dat geldt zeker voor de bezorging. Dynalogic, deeleenkoe.be en Efoodconsult presenteren het verhaal achter deeleenkoe.be. Zij vertellen hoe het verse vlees op de juiste temperatuur bij de klant arriveert door middel van ‘personalized logistics’.”

Flexo versus digitaal
Desgevraagd licht De Hoon toe hoe het thema ‘voedselveiligheid’ tijdens Empack wordt ingevuld. Veel van ons eten is verpakt in materiaal, dat bedrukt is met logo’s, informatieve teksten en wervende plaatjes. De verpakkingen zijn veelal vervaardigd van gerecycled materiaal en de drukinkt op basis van minerale olie kan in contact komen met de inhoud. Kennispartij GSOB neemt de bezoeker mee in de wereld van druk- en verpakkingstechnieken, flexo versus digitaal en voedselveiligheid. GSOB organiseert op donderdag 6 april een debat, waarbij vanuit verschillende invalshoeken een blik wordt geworpen wordt op dit thema. Uiteindelijk wordt samen met de panel- en discussieleden een conclusie gevormd over het onderwerp.”

Circulaire verpakkingen
Volgens De Hoon spelen circulaire verpakkingen een belangrijke rol in de verpakkingsindustrie en krijgen deze daarom aandacht in het kennisprogramma. Welke materialen zijn beschikbaar, wat zijn de mogelijkheden ervan en hebben de materialen zich in de praktijk al bewezen? Deze vraagstukken worden behandeld in het Circulair Verpakken Theater. Caroli Buitenhuis van Green Serendipity, PEFC, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer en Kenninstituut Duurzaam Verpakken geven allemaal hun visie en presenteren hun expertise op dit vakgebied.”

Automatiseren in verpakken
Technologische innovaties op het gebied van automatiseren in verpakken en logistiek komen uitgebreid aan bod in het theater op Automation. De Hoon: Marco van den Bosch van PAL-V neemt de bezoekers mee in de wereld van de vliegende auto en het rijdende vliegtuig. Dit zijn ware technische noviteiten! Herbert ten Have, CEO van Delft Robotics, gaat het hebben over kunstmatige intelligentie voor robots. Robots hebben moeite met variëteit van verpakkingen. Dankzij deep learning krijgen robots ogen en een zelfstandig denkvermogen, waarmee zij zelfs onbekende dozen kunnen herkennen en oppakken. Key-note spreker Bennie Mols gaat in op ‘de robot als collega’. Bennie is freelance wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, robots en het menselijk brein.”

VOORAF INSCHRIJVEN

Empack vindt tegelijkertijd plaats met Automation in Packaging & Logistics en vakbeurs Logistics & Distribution. Op 5 en 6 april 2017 zijn de Brabanthallen geopend van 9.00 tot 17.00 uur. De beurzen kunnen alleen worden bezocht met een toegangsticket op basis van online inschrijving. Dit ticket biedt toegang tot alle beurshallen. Vooraf inschrijven kan via de website www.empack.nl, waarop ook de meest actuele beursinfo te vinden is. Gebruik hiervoor code E2908.  

Trefwoordenlijst

Empack

Reacties op dit artikel

© Copyright - Meat & Co