maart 2017

Hessing Supervers plukt vruchten van checkwegers

Sinds 2015 investeert Hessing Supervers BV, producent van panklare groenten, bewerkt fruit, verse sappen en maaltijdsalades, bewust in checkwegers en etiketteersystemen van IFS Nederland uit Zeewolde. Inmiddels wordt op verschillende Nederlandse productielocaties van Hessing Supervers succesvol met deze apparatuur gewerkt. Omdat de checkwegers en etiketteersystemen van IFS ook al jaren succesvol worden toegepast in de vleesindustrie, gaat Meat&Co. voor deze reportage met plezier ‘branchevreemd’.

Op het hoofdkantoor van Hessing Supervers in het Noord-Hollandse Zwaagdijk-Oost worden we ontvangen door Jeroen Spruit, die de functie Manager Operational Excellence op zijn visitekaartje heeft staan.

Dynamisch proces
Omdat we nog relatief onbekend zijn met de wereld van groenten, fruit, sappen en salades, vragen wij Jeroen om ons een idee te geven van de productieactiviteiten van Hessing Supervers.
„Hessing Supervers beschikt over vier Nederlandse productielocaties in Zwaagdijk, Helmond, Sint Annaparochie en Belfeld, één Duitse vestiging in Schwalmtal én een vestiging in het Deense Ringsted,” verduidelijkt Jeroen. „Op alle vestigingen worden diverse groenten- en fruitsoorten gesneden, gemengd, op smaak gebracht, verpakt in uiteenlopende verpakkingen en voor verzending klaargezet. Hessing heeft een wereldwijd netwerk van telers en leveranciers. Van boerenkool uit de kop van Noord-Holland tot verse mango’s uit Zuid-Amerika. Dagelijks verwerkt Hessing Supervers duizenden kilo’s groenten en fruit. Dit is een dynamisch proces, dat bij ons 24 uur per dag en zeven dagen per week doorgaat.”

Out of home markt
Alle productielocaties van Hessing Supervers worden aangestuurd vanuit het hoofdkantoor te Zwaagdijk. Jeroen: „Via onze eigen koeltransporteur Hessing Logistiek vinden onze versproducten onder private label hun weg naar retailers in Nederland, België, Duitsland en Denemarken. Ook beleveren we de nationale en internationale out of home-markt en bijvoorbeeld restaurants.”

Fikse groei
Jeroen benadrukt dat Hessing Supervers de afgelopen jaren fiks is gegroeid. „Deels zijn we gegroeid door overnames van andere spelers op het gebied van groenten, fruit, sappen en salades. Anderzijds scoren we de laatste jaren extra omzet dankzij nieuwe retailklanten én bestaande klanten die meer producten afnemen. Consumenten leven in een jachtige samenleving en willen hun eten daarom zo snel mogelijk op tafel hebben staan. Zij snijden hun groenten en fruit niet zelf, maar kopen deze voorgesneden in zakjes. Ook stellen zij steeds minder zelf hun maaltijdsalades samen. Daardoor neemt de vraag naar onze maaltijdsalades en slaschotels in de supermarkt de laatste tijd enorm toe. Hessing Supervers houdt de nieuwste eet- en kooktrends in de gaten en speelt hier, in nauwe samenspraak met klanten, op in. We hebben een eigen productontwikkelingsafdeling, die onze producten aanpast op veranderende leefstijlen en smaakbelevingen van consumenten. Zo ontstaan nieuwe producten, kleinere of grotere porties, andere melanges en nieuwe smaken.”

Goede prijs-kwaliteitverhouding
Om de groeispurt van de laatste jaren het hoofd te kunnen bieden, zijn diverse vestigingen van Hessing Supervers verbouwd, uitgebreid en heringericht. Als Manager Operational Excellence maakt Jeroen deel uit van de stafdeling van de Hessing Groep, die zich voor alle productielocaties bezighoudt met de investeringen in automatisering, infrastructuur, productielijnen en machines.
„Sinds 2015 is op diverse vestigingen geïnvesteerd in checkwegers en etiketteersystemen van IFS Nederland,” verduidelijkt Jeroen. „Bij al onze investeringen in nieuwe machines is een goede prijs-kwaliteitverhouding het allerbelangrijkst. Ook hechten wij veel waarde aan een goede service en aftersales van machineleveranciers. Twee jaar oriënteerden we ons op nieuwe checkwegers. We hebben toen checkwegers van verschillende aanbieders gebenchmarkt. Uiteindelijk hadden de checkwegers van IFS Nederland voor ons de beste prijs-kwaliteitverhouding. Deze snelle, nauwkeurige en betrouwbare checkwegers zijn volledig waterbestendig tot IP69K en hierdoor volledig afspuitbaar. Ze zijn geschikt voor het controleren van onze verpakkingen op E-gewicht en hebben snelheden tot 200 verpakkingen per minuut. Omdat de volledig in rvs uitgevoerde checkwegers van IFS ook al jaren succesvol worden toegepast in de vleesindustrie, wisten we direct dat deze zich onderscheiden door hun hygiënisch design. Een andere pré is de gemakkelijke bediening hiervan.”

Prima aftersales
De drie nieuwe productielijnen op de Helmondse productielocatie, die sinds begin 2017 wordt verbouwd, worden onder andere uitgerust met checkwegers en etiketteersystemen van IFS Nederland. Naar verwachting is de verbouwing in Helmond vóór komende zomer voltooid.
„Op onze vestigingen staat in totaal nu een tiental IFS-checkwegers en -etiketteersystemen,” benadrukt Jeroen. „De bijbehorende service en aftersales van IFS Nederland zijn prima. Het kalibreren van de gewichten van de checkwegers vergt de nodige aandacht en tijd, maar IFS pakt dit altijd uitstekend op. Ook zijn we erg tevreden over de etiketteermachines van IFS. Hiermee kunnen we onze verpakte versproducten snel en gemakkelijk voorzien van etiketten. We hebben niet gekozen voor een prijs-etiketteerstation, want onze retailklanten voorzien de producten in de winkel zelf van een prijsetiket. Gezien onze uitstekende ervaringen staat IFS Nederland bij toekomstige machine-investeringen met 1-0 voor op andere leveranciers.”

Trefwoordenlijst

Hessing Supervers

Reacties op dit artikel

© Copyright - Meat & Co