Vleeswarenbedrijven verbolgen over opstelling vakbonden

De Nederlandse Vereniging voor de Vleeswarenindustrie (VNV) heeft scherpe kritiek op de acties van de vakbonden na het vastlopen van het cao overleg.

FNV Voedingsindustrie heeft aangekondigd dat medewerkers bij diverse vleeswarenfabrieken van Zwanenberg Food Group, Stegeman en Terbeke gaan staken. Hoe lang en vanaf wanneer het werk wordt neergelegd, wordt vooraf niet aangekondigd. FNV Voedingsindustrie-bestuurder Wilma Daams meent dat de werknemers al jaren niet met respect worden behandeld. “Zij moeten steeds meer geven en flexibeler werken, maar krijgen niks terug. Op alles wordt beknibbeld: van reiskosten tot ploegentoeslagen, steeds ten koste van de medewerkers.”

De VNV stelt echter dat het eisenpakket van de vakbonden bij elkaar opgeteld leidt tot een stijging van de loonkosten met minimaal 10 procent. “De eisen van de vakbonden zijn onrealistisch, onredelijk en lopen nationaal en internationaal uit de pas”, aldus voorzitter Jos Goebbels.

Volgens de VNV heeft de roep om een stijging van de loonkosten vanuit met name de politiek een schaduw op de onderhandelingen gelegd. Deze oproep is door de vakbonden eenzijdig en ongenuanceerd vertaald naar de onderhandelingstafel in de vleeswarenindustrie. Anders dan veel andere sectoren is de voedingsmiddelenindustrie ongevoeliger voor conjuncturele schommelingen. Gemiddeld zijn de loonsverhogingen in deze sector stabiel. Binnen de vleeswarenindustrie zijn de marges minimaal en staan de resultaten onder andere door de dalende consumptie en hoge grondstofprijzen onder druk, aldus de branchevereniging.

Het voorstel van de werkgevers bevat niet alleen een aantal inhoudelijke afspraken maar ook een loonbod van in totaal 3,25 procent voor 17 maanden. Dat is boven het landelijke gemiddelde van 2 procent. De VNV vindt de voorgenomen acties van de vakbonden niet in het belang van de sector en ook niet in het belang van de werknemers zelf. December is bij uitstek een periode waarin veel vleeswaren worden gegeten.