Copray

Voorbereiden als een militaire operatie

Om acht uur ’s ochtends vertrokken bij Hems de laatste vrachtwagens met net geproduceerd vlees. Daarna werden de productielijnen gedemonteerd en naar de nieuwe locatie gebracht. Anderhalve dag later werd daar de productie opgestart. ‘De klanten hebben er amper iets van gemerkt’, vertelt Robert van Grinsven.

De naadloze overgang hing onder meer samen met de integrale samenwerking tussen Hems en bouwbedrijf Aan de Stegge Twello. Die zorgde er namelijk voor dat de planning van de nieuwbouw gehaald werd. De nieuwbouw is gepleegd op bedrijventerrein Vorstengrafdonk in Oss en heeft een oppervlakte van 4500 vierkante meter. Daarvan is 3800 vierkante meter bedrijfsruimte en 750 vierkante meter kantoorruimte. De verhuizing kent een lange voorgeschiedenis. “Hems was van oudsher midden in het dorp Netersel gevestigd. Op een gegeven moment kwamen daar opmerkingen uit de buurt over en toen vroeg ook de gemeente wat onze plannen waren”, vertelt directeur-eigenaar Kees Hems. Het bedrijf wilde rond 2000 wel verhuizen naar een nieuw bedrijventerrein in Hapert, maar die plannen werden geparkeerd door ontwikkelingen in de markt. Hems haalde in die periode  zo’n 60 procent van de omzet uit retail, maar daar namen de hoofdkantoren steeds meer de touwtjes in handen. “Schuitema/C1000 ging voor varkensvlees van elf naar vier leveranciers. Als regionale grossier pasten we daar niet meer bij.”

“We hadden inmiddels ook Fortuna in Oss overgenomen. De wokrestaurants en de Japanse restaurants waren in opkomst. Bij Hems leverden we al veel varkensvlees voor de Aziatische horeca en met Fortuna konden we ook rundvlees leveren. De traditionele Chinees doet veel met varkensvlees, maar voor de wokrestaurants is het Fortuna-assortiment ideaal.”

“De meeste klanten van Hems zaten in Brabant en Limburg, maar Fortuna had ook boven de grote rivieren klanten. We zijn in Oss terechtgekomen omdat dat langs de snelweg ligt en omdat er grond beschikbaar was. Bovendien doet Oss er veel aan om foodbedrijven binnen de gemeente te houden.”

Verloving

Het nieuwe pand is gebouwd door Aan de Stegge Twello. “Begin 2016 gingen we om de tafel”, vertelt commercieel projectmanager Bas te Riele van het bouwbedrijf, dat de nieuwbouw turnkey heeft uitgewerkt met ondersteuning van Bessels Architekten & Ingenieurs en JVZ Raadgevend Ingenieursbureau. “Als eerste heb ik een flowschema gemaakt om voor mezelf inzichtelijk te krijgen wat er op beide locaties gebeurt en om antwoord te krijgen op de vragen:  ‘Hoe willen ze gaan werken?’ en ‘Hoe kunnen we dat opzetten in het perceel?’. Daarbij moest rekening worden gehouden met de ingaande en uitgaande logistiek en de eisen die aan de hygiëne worden gesteld. Half april 2016 hebben we de samenwerkingsovereenkomst gesloten en hebben we het perceel formeel in optie genomen. Na die ‘verloving’ heeft het zes maanden geduurd voordat de aannemer in december aan de slag kon. In november 2017 moest het pand worden opgeleverd.”

Te Riele maakt duidelijk dat het bij zo’n nieuwbouwproject belangrijk is zoveel als mogelijk vast te houden aan de uitgestippelde koers om de voortgang niet te remmen en de kosten in de hand te houden. “Hoe minder wijzigingen, hoe beter. We hebben installatieadviseurs betrokken en ook met mensen van de productie gesproken. In ‘pitstopsessies’ hebben we steeds duidelijk gemaakt wat de meerkosten van de wijzigingen zouden zijn.’ Te Riele hecht daarbij belang aan het delen van kennis met de betrokken partners, integraal denken en openheid. “Dat is nodig om de knowhow goed over de bühne te brengen.” De samenwerking tussen de partners verliep goed. Bij alle partijen heerst een hands-on mentaliteit, legt hij uit.

 

Ik ben cool

Van links naar rechts directeur Kees Hems, Bas te Riele van Aan de Stegge en controller Robert van Grinsven.

Productielijnen mee 

Complicerende factor was dat de productielijnen mee moesten. Alles wat nog goed functioneerde, is gedemonteerd, naar de nieuwe productielocatie gebracht en daar weer in elkaar gezet. Zo werden twee verwerkingslijnen voor varkensvlees van Hems verhuisd, evenals een verwerkingslijn van Fortuna voor rundvlees dat wordt diepgevroren. Voorheen werd het uitbenen uitbesteed omdat er bij de faciliteit in Netersel geen ruimte voor was. Nu is die er ruimte er wel en is er dus een vierde productielijn bijgekomen.

De verhuizing begon op vrijdag 23 november. Controller Robert van Grinsven van Hems, die het project leidde, spreekt van een militaire operatie. “’s Ochtends hadden we nog geproduceerd. De vrachtwagens reden om acht uur ’s ochtends weg. Daarna konden we alles schoonmaken. De technische dienst heeft de productielijnen uit elkaar gehaald. De automatische weegschalen zijn uit de grond geschroefd. Bij sommige machines waren ook de leveranciers betrokken.” Voor de verhuizing werd een verhuisbedrijf in de arm genomen. “De machines zijn op pallets geplaatst en in opleggers geschoven en op de nieuwe locatie in elkaar gezet. Voor het opbouwen hebben we een deel van het personeel ingeschakeld. Met een paar voormannen kun je de lijnen opbouwen, maar als iedereen er is, wordt het één grote bende.”

Op zondagochtend is daar weer met de productie begonnen, een halve dag eerder dan normaal om bij opstartproblemen wat speelruimte te hebben. “De klanten hebben er nagenoeg niets van gemerkt”, concludeert Van Grinsven. “Dat kon alleen omdat alles al klaar lag,” vult Te Riele aan. “Als je nog kabels moet leggen, lukt dat nooit. De stekkers moeten al klaar liggen. Maar het is evengoed een knappe prestatie om dat in anderhalve dag voor elkaar te krijgen.” Van Grinsven noemt het een spannend weekend. “Het was vooral spannend of de automatisering weer ging draaien. De systemen van Hems en Fortuna hadden we in de eindfase van de voorbereiding geïntegreerd. Alles moest op één routeplanning. Dat was een serieuze klus, die we samen met onze automatiseringspartner ReflexSystems hebben uitgevoerd. Dat is goed gelukt. Het is een stuk overzichtelijker en efficiënter geworden.”

Ontvangst

Eén van de veranderingen met het oude pand van Hems is dat de goederenontvangst en de uitgaande expeditie naast elkaar zijn geplaatst. Dat is efficiënter in de routing. De beide expedities worden gescheiden door een wand en een kantoortje met ramen aan beide kanten. De ontvangst beschikt over twee docks, waarvan er één is uitgerust met een hangwerksysteem. Naast als karkassen of grote delen hangend aan haken, komt het vlees binnen op pallets. Een klein deel van het vlees is gereed ingekocht. Bij de ‘Flexen’, de weegterminals van ReflexSystems wordt het binnenkomende vlees geregistreerd en gewogen. De software wijst het vlees aan een bepaalde koelcel toe. Via het hangwerk worden de karkassen automatisch naar de juiste koelcel vervoerd. De productiemedewerkers hoeven daardoor minder te tillen.

Er is een koelcel voor varkenskarkassen en een koelcel voor de runderen. De varkenskarkassen komen als geheel binnen, maar in de runderkoelcel hangen rijen voorvoeten en rijen achtervoeten. De temperatuur in de koelcellen ligt tussen de nul en de twee graden Celsius. Voorheen was dat een graad of vier. Dat kan één tot twee dagen schelen in de houdbaarheid van het eindproduct.

Voorheen stonden de vleeskratten die retour kwamen van klanten buiten. Nu staan ze binnen. Als de kratten gewassen zijn, komen ze in een gekoelde ruimte, zodat ze niet alleen schoon, maar ook gekoeld de productieruimte ingaan.

Verwerking

Van Grinsven toont de ruimte waar het verse rundvlees – dat gevacumeerd naar de klanten gaat –  wordt uitgebeend. De uitbeners staan in een goed verlichte ruimte. Hij wijst op de ramen voor de daglichttoetreding en de ledverlichting. De hoog geplaatste ramen laten veel licht door, zonder dat de medewerkers worden afgeleid. De smalle ledverlichting zorgt voor een goede verspreiding van het licht. “Bovendien verbruiken led-lampen minder energie en geeft de ledverlichting minder warmte af dan tl-buizen”, zegt Van Grinsven.

In de naastgelegen ruimte staan de twee lijnen uit Netersel voor de verwerking van varkensvlees. Verderop wordt op de lijn afkomstig van Fortuna rundvlees verwerkt. Om het vlees te verpakken beschikt Hems over een dieptrekker. Vervolgens gaat het rundvlees naar de shockfreezer. Hems houdt zich ook bezig met werkzaamheden voor slagers, zoals kappen en snijden en gehakt draaien. Bovendien is er een ruimte waar pluimveevlees wordt gesneden.

Alle gereedgemaakte producten en de ingekochte producten wordt in de koelcel geplaatst waar de expeditiemedewerkers orderpicken voor de uitgaande expeditie. Van Grinsven: “Winkelen noemen we dat. De medewerkers zetten de producten op ritnummer klaar voor de klant.”

CO2-koelsysteem

Boven is de afdeling verkoop en de administratie gevestigd. Ook de koelinstallatie is boven. Op zowel de productielocatie van Hems in Netersel als die van Fortuna in Oss stond een installatie met als koudemiddel freon, dat op termijn verboden wordt. Nu is één grote, nieuwe cascade-koelinstallatie aangeschaft op basis van CO2 met verdampers in alle ruimten. De nieuwe koelinstallatie is uitgerust met vier motoren voor de koelcellen, drie motoren voor de diepvriescellen en twee voor de shockfreezer. Het koelsysteem is voorzien van CO2-detectie. Mocht er een lek ontstaan, dan lekt het in ieder geval niet in de productieruimte waar mensen aan het werk zijn. Vanuit de kamer met de koelinstallatie kan de ruimte bóven de productie worden betreden. “Alles is boven het sanitair plafond geïnstalleerd”, legt Hems uit. “Daar in het midden is de grote luchtbehandelingskast en aan de zijkant de kleine voor de kantoren. Het komt zelden voor dat een monteur voor zaken als elektriciteit of koeling in de verwerkingsruimte hoeft te zijn.”

De kabels liggen keurig van elkaar gescheiden in brede kabelgoten. Bovendien is het leidingwerk overzichtelijk. De leidingen van warm water, koud water en heet water voor de reiniging met hogedruk zijn zelfs van bordjes voorzien. “Het water voor de hogedrukreiniging wordt verwarmd met water van het koelsysteem. We hoeven nauwelijks bij te warmen.”

Personeel

De nieuwe locatie ligt op zo’n 65 kilometer van de oude Hems-vestiging. Volgens Van Grinsven zagen sommige medewerkers tegen de verhuizing op. Voor mensen die vijftien of twintig jaar op dezelfde locatie heeft gewerkt, is het ook een hele verandering. Om angst voor het onbekende weg te nemen en zo snel mogelijk goed te kunnen draaien, is van tevoren op een zaterdagochtend een rondleiding in het nieuwe pand gehouden. In vier groepen zijn de medewerkers rondgeleid van de goederenontvangst tot aan de expeditie, zodat iedereen weet waar hij werkzaam is en wat hij verwachten kan. Volgens Van Grinsven viel het de medewerkers uiteindelijk mee, ondanks de grotere reisafstand. De samenwerking van de Hems- en de Fortunamedewerkers verliep ook direct goed. Van Grinsven: “De medewerkers kenden elkaar al een paar jaar. Bij Hems en Fortuna heerste eigenlijk dezelfde cultuur.”

Natuurlijk waren er wel aanloopproblemen. Medewerkers zaten voorheen dichter bij elkaar, waardoor communiceren als vanzelf ging. Nu zien de medewerkers elkaar niet en daar moesten ze even aan wennen. Ook het orderpicken en het laden is verder uit elkaar komen te liggen. Hems: “Dat was op de oude locatie onoverzichtelijk. Nu we eraan gewend zijn, werkt het goed.”


Niet meer pendelen

Door de samenvoeging van de productielocaties hoeven er geen vrachtwagens meer van de ene naar de locatie te rijden. Ook medewerkers hoeven niet meer te pendelen en dat scheelt dus tijd. De bedrijfsprocessen zijn efficiënter geworden.

 


Langzame temperatuurdaling

De productielijnen konden snel na de installatie weer draaien. Bij de vriezer kon dat echter niet zo snel. Die heeft namelijk drie tot vier weken nodig om op de juiste temperatuur te bereiken. Als de temperatuur met meer dan één graad per dag daalt, kan namelijk de vloer scheuren. In de planning moest daar dus rekening mee worden gehouden.

 

Ik ben cool

De dieptrekker.