Copray

De nieuwe Novel Food Wetgeving is op 1 januari 2018 in de Europese Unie van kracht geworden. Dat brengt nieuwe kansen met zich mee voor productontwikkeling. Flanders’ FOOD duikt in de lijst met novel food voedingsmiddelen en ingrediënten die nu generiek geworden is.

Sinds 1 januari 2018 is de nieuwe Europese Verordening (EG) Nr 2015/2283 van toepassing. Dat betekent niet alleen een meer gecentraliseerde en vereenvoudigde aanvraagprocedure voor novel foods, maar ook de publicatie van de ‘unielijst’. Dit is een lijst met reeds eerder goedgekeurde novel foods.

Voor iedereen toepasbaar

Tot voor kort kon alleen de operator die de aanvraag had ingediend de novel food na goedkeuring op de markt brengen. Elke producent die een identiek of vergelijkbaar product op de markt wilde brengen, moest een aanvraag indienen volgens de procedure van substantiële equivalentie. Door de nieuwe verordening worden alle reeds onder de oude Verordening goedgekeurde novel foods generiek. Dit wil zeggen dat de nieuwe voedingsmiddelen door welke fabrikant dan ook op de markt kunnen worden gebracht op de voorwaarde dat de gebruikscondities, de etiketteringsvoorwaarden en de vastgelegde specificaties gerespecteerd worden. Zie hier de lijst.

Raapzaadeiwit

Voorbeelden van Novel Foods zijn nieuwe bronnen van vitamine K (menaquinone), extracten van bestaande voedingsmiddelen (krill olie rijk aan fosfolipiden van Euphasia superba), nieuwe landbouwproducten uit andere werelddelen (chiazaad en nonivruchtensap), of voeding bereid met nieuwe productieprocessen (UV-behandeling van melk, brood, paddenstoelen en gist). Een interessant voorbeeld uit de lijst is ‘onder hoge druk gepasteuriseerde vruchtbereidingen’. Voor de zoektocht naar plantaardige eiwitten biedt raapzaadeiwit dan weer interessante mogelijkheden. Raapzaadeiwit wordt gespecificeerd als een waterig eiwitrijk uittreksel van raapzaadkoek uit niet-genetisch gemodificeerde Brassica napus L. en Brassica rapa L. Wilt u weten of een voedingsmiddel onder deze Novel Food Wetgeving valt? De Europese Commissie heeft een lijst samengesteld.

Gegevensbescherming

Onder de nieuwe Verordening is voorzien in de mogelijkheid om voor nieuwe aanvragen gegevensbescherming aan te vragen voor een periode van vijf jaar. Dat wordt dan expliciet vermeld in de Unielijst. In dat geval kan alleen de aanvrager het goedgekeurde novel food in de Europese Unie op de markt brengen.


CropExplore

Flanders’ FOOD is op 1 februari 2018 het project CropExplore gestart over gebruik van nieuwe of alternatieve grondstoffen in de voedingssector. Een rijker gebruik aan grondstoffen in dagelijkse producten biedt voordelen op het vlak van voedingswaarde, duurzaamheid, smaak en functionaliteit. De informatie die uit het project voortvloeit, kan een belangrijke inspiratiebron zijn voor het verkennen van nieuwe ingrediënten. Deelnemen aan het project kan gedurende de hele loop van het project. Meer info over dit project.


Novel food

Nieuwe voedingsmiddelen en voedingsingrediënten worden doorgaans gedefinieerd met de Engelstalige term ‘novel foods’. Hiervoor geldt volgende definitie: ‘Voedingsmiddelen of voedingsingrediënten die voor 15 mei 1997 niet of niet in significante mate voor menselijke voeding in de Europese Unie (EU) gebruikt werden.’

In de Verordening staan ook enkele vleestoepassingen. Zo mag suikerrietvezel tot een maximumgehalte van drie procent worden toegevoegd aan vlees en vleesproducten. Tarwezemelextract mag worden toegepast in vleesbereidingen met een maximum van 2 gram per 100 gram.

 

Tekst Flanders' FOOD | Foto: Pixabay
Dit artikel is verschenen in meat&co van 3 augustus 2018

Download meat&co