Copray

Volautomatische kalibratie

De Duitse vleesproducent Reinert uit Versmold in Westfalen heeft een Multipond weegsysteem van het type MP-30-1000-400-J aangeschaft voor het afwegen van hamblokjes.

Consumenten zijn zich de afgelopen jaren bewuster geworden van onderwerpen als productveiligheid, kwaliteit en hygiëne. Dat zegt Jörg Timpe, technisch manager bij H. & E. Reinert. Daarom zijn die thema’s nu meer dan ooit belangrijk voor de vleesverwerkende industrie. Mede om die reden heeft Reinert gekozen voor de multihead weegautomaten van Multipond.

Beperkte hoogte

De beperkte hoogte van 4,5 meter in de fabriek in Versmold was volgens Timpe de grootste uitdaging bij dit project. Het kwam bij het ontwerpen aan op elke millimeter. Tussen de installatie en het plafond waren nog slechts enkele centimeters vrije ruimte over. “Op basis van onze ervaringen uit het verleden wisten we dat we Multipond dat konden toevertrouwen”, meent Timpe.

Productie

De hamblokjes worden via een opvoer transportband naar het bordes getransporteerd. Een toevoerband brengt de hamblokjes naar de weger, een multihead weegautomaat van de nieuwste hygiënisch ontworpen machinegeneratie. De J-generatie is speciaal ontwikkeld en geconstrueerd voor toepassing in een omgeving met extreem hoge hygiëne-eisen. “De hygiënische uitvoering van de weger was voor ons een extra reden om voor Multipond te kiezen. Multipond is hiermee in de industrie een grote stap vooruit”, verklaart Timpe.

Wanneer de hamblokjes bij de wegers zijn aangekomen, worden ze via de radiaal geplaatste doseergoten eerst naar de voorvulbakken en vervolgens naar de weegbakken geleid. De computer berekent op basis van de deelhoeveelheden de combinatie die overeenkomt met het vereiste nominale vulgewicht van 125 gram. Alle productgeleidende delen zijn exact op de productie-eisen en de producteigenschappen van de hamblokjes aangepast om een optimale productstroom te waarborgen.

Besturing en bediening van de weegautomaat vinden plaats via een gebruikersvriendelijke kleurenmonitor met touchscreen. De volautomatische kalibratie van de Multipond weegcellen, door het geïntegreerde kalibratiegewicht in elke weegcel, zorgt voor de maximale nauwkeurigheid en beschikbaarheid. Multipond doet dit als enige fabrikant van multihead weegautomaten volautomatisch, continu en tijdens de productie.

De 30-kops weegautomaat is uitgevoerd met een drievoudige uitloop. Onder elke uitloop is een motorische eindbak geïnstalleerd, die de porties aan het nageschakelde overgavesysteem overdraagt. Het speciaal door Multipond voor deze toepassing geconstrueerde cardanische overgavesysteem met uitworp van afgekeurde gewichten is de interface tussen weegautomaat en verpakkingsmachine. Zwenktrechters verdelen de afgewogen porties in de formaatbakken. De zinktrechter zorgt er vervolgens voor dat de porties correct in de trays van de nageschakelde dieptrekmachine worden overgegeven en de sealnaden daarbij schoon blijven.

Capaciteit

De totale installatie is ontworpen voor een capaciteit van 216 verpakkingen per minuut. De nominale vulgewichten van de eindverpakking variëren van 75 gram tot 125 gram. De bereikte gemiddelde waarde, een doorslaggevend criterium voor de giveaway, komt exact overeen met het nominale vulgewicht. De standaardafwijking bij 125 gram nominaal vulgewicht is circa 1,3 gram. Timpe is uiterst tevreden met die resultaten.

Reiniging

De hygiënische constructie van de weegautomaat is de basis voor een snelle en eenvoudige reiniging. Standaard hebben alle multihead weegautomaten van de J-generatie de beschermingsklasse IP69. De weegautomaat wordt dagelijks compleet nat gereinigd. Hierbij wordt de weegautomaat letterlijk onder water gezet, merkt Timpe op. De snelle en gereedschapsloze demontage van de productgeleidende delen beperkt de stilstandtijden van de installatie voor reinigings- en onderhoudswerkzaamheden tot een minimum. Een op het bordes geïnstalleerde waswand vereenvoudigt het reinigingsproces.

“De korte lijnen en eenvoudige procedures bij de projectuitvoering vormden een groot voordeel. Multipond heeft ons goed geadviseerd”, zegt Timpe. Het is voor Reinert al de vijfde multihead weegautomaat van Multipond. Alle installaties lopen volgens hem nagenoeg storingsvrij en zijn absoluut betrouwbaar.

 


Reinert

Het familiebedrijf Reinert uit Versmold in Duitsland werd in 1931 opgericht als loonslachterij en staat bekend als innovator in de Duitse vlees- en worstmarkt. Al drie generaties draait alles om vlees- en worstwaren.

 


Multipond

Multipond heeft meer dan 70 jaar ervaring op het gebied van industriële weegtechniek. Het bedrijf stelt daarmee toonaangevend in de industrie te zijn, vanwege de hoge kwalitatieve en technische standaard van de weegsystemen. De productie vindt uitsluitend in Duitsland plaats. Verkoop, projectuitvoering en service worden verzorgd via de dochteronderneming in Eindhoven.