gehakt

Combinatie uv-licht en bacteriofagen effectief tegen Salmonella

Zowel ultraviolet licht als bacteriofagen kunnen de hoeveelheid Salmonella in rundergehakt fors verlagen. Gecombineerd is de Salmonella-reductie zelfs exponentieel.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Nevada in de VS. Wetenschappers Y. Yeh, F.H.de Moura, K. Van Den Broek en A.S.de Mello publiceerden hun bevindingen in Meat Science.

Voor de studie werden stukjes rundvlees verontreinigd met vier Salmonella-stammen. Na het malen was bedroeg het contaminatieniveau 3,5 log kolonie vormende eenheden per gram. Zowel bacteriofagen (S16 en FO1a) als UV-licht zorgden voor een daling met 1 log. Bij gecombineerde toepassingen was dat zelfs 2 log.

De wetenschappers concluderen dan ook dat de vleesindustrie gebruik zou kunnen maken van de combinatie van uv-licht en bacteriofagen. Ze keken ook naar organische zuren, waaronder Lactobacillen en peroxyazijnzuur. Die bleken echter niet effectief te zijn in de bestrijding van Salmonella in rundergehakt.

‘Effect of ultraviolet light, organic acids, and bacteriophage on Salmonella populations in ground beef’ 

Lees ook:
Minder strikte monitoring op Salmonella toegestaan
Veel vleesrecalls vanwege Listeria en allergenen