E 203 geschrapt

Conserveermiddel E 203 wordt verboden

Conserveermiddel calciumsorbaat (E 203) is vanaf 12 augustus 2018 niet meer toegestaan. E 203 wordt gebruikt in onder meer vleeswaren.

De Europese Commissie heeft besloten E 203 te schrappen van de lijst toegestane additieven na een herevaluatie door EFSA, het voedselagentschap van de EU, in  juni 2015. Volgens het advies waren er onvoldoende gegevens over de genotoxiciteit van calciumsorbaat beschikbaar. Er kan dus dus niet worden uitgesloten dat de stof schade aan het DNA kan toebrengen met erfelijke veranderingen tot gevolg. EFSA kon daarom geen aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vaststellen.

Vervolgens heeft de Europese Commissie in 2016 gebruikers van E 203 opgeroepen wetenschappelijke en technologische gegevens over calciumsorbaat te verstrekken, maar niemand bleek informatie over de genotoxiciteit van calciumsorbaat te kunnen verstrekken. Daarom wordt E 203 van de lijst van goedgekeurde levensmiddelenadditieven geschrapt.

In de herevaluatie van EFSA werden ook sorbinezuur (E 200), kaliumsorbaat (E 202) opnieuw onder de loep genomen. Deze additieven blijven wel toegestaan.