kippen

Géén ESBL’s door eten kippenvlees

ESBL’s worden niet overgedragen op mensen door het eten van (kippen)vlees. Een onderzoeksconsortium noemt dat een misvatting.

ESBL is een enzym dat wordt geproduceerd door bepaalde bacteriën. ESBL zorgt ervoor dat de bacteriën resistent worden tegen sommige antibiotica.

Volgens het Esblat-onderzoekconsortium, bestaande uit de universiteiten van Wageningen en Utrecht, het RIVM, UMC Utrecht en de Gezondheidsdienst voor Dieren, is de kans klein dat mensen aan ESBL’s worden blootgesteld wanneer ze vlees goed verhitten en keukenhygiëne in acht nemen.

De onderzoekers constateren dat ESBL’s in de veehouderij genetisch verschillen van die bij de mens. Mensen krijgen ESBL’s vooral via andere mensen en slechts in beperkte mate via de veehouderij of door het eten van vlees. Veehouders en slachthuismedewerkers, die door hun werk intensief contact hebben met dieren of dierlijk materiaal, hebben wel een grotere kans op ESBL’s die verwant zijn met die in het vee.

Het ESBLAT-onderzoekconsortium presenteerde de onderzoeksresultaten tijdens het ESBLAT-symposium op 9 februari.