Copray

De Zuid-Afrikaanse overheid adviseert consumenten geen kant-en-klare vleesproducten te eten. Listeria heeft al 180 levens geëist.

De voedselveiligheidsaffaire speelt al sinds begin 2017. Tot begin maart 2018 zijn er 967 gevallen van besmetting met Listeria monocytogenes door analyse in het lab bevestigd. Meer dan een kwart van hen is aan de gevolgen van de besmetting overleden.

Uit onderzoek van onderzoeksinstituut NICD naar het consumptiegedrag van meer dan 100 van de patiënten blijkt dat 85 procent in de maand voorafgaand aan de besmetting bewerkte vleesproducten had gegeten. Boterhamworst (polony) werd het meeste gegeten, gevolgd door worst en andere vleeswaren.

Recalls

Minister van Gezondheid Aaron Motsoaledi heeft verklaard dat in de ontlasting van patiënten Listeria monocytogenes is aangetoond, in 91 procent van de gevallen van het type 6. De voedselautoriteiten voeren overal inspecties uit. Bij de productielocatie in Polokwane, die wordt gezien als de bron van de uitbraak, is Listeria aangetoond van type 6. Ook bij twee andere productiefaciliteiten is Listeria gevonden. In één betrof het géén type 6, in het andere is het type nog niet bekend.

Hij heeft omvangrijke recalls aangekondigd. Bovendien wordt consumenten geadviseerd alle processed vleesproducten die niet meer worden verhit links te laten liggen. “We weten dat boterhamworst betrokken is bij de besmettingen, maar het risico bestaat dat door kruisbesmetting andere kant-en-klare bewerkte vleesproducten verontreinigd worden, bij de productie, distributie, of in de retail.”

Importverbod

De NOS meldt dat Andere Afrikaanse landen, waaronder Zambia, Malawi, Botswana, Namibië en Mozambique hebben per direct een importverbod ingesteld. Niet alleen op vlees, maar ook op zuivelproducten, groente en fruit uit Zuid-Afrika.