Copray

De Volendamse ondernemer Evert Mooijer van garnalenproducent Klaas Puul is overleden. Mooijer was al geruime tijd ziek. Dat heeft het bedrijf op 6 april bekendgemaakt. 

Als tiener hielp Mooijer midden jaren zestig al mee in het bedrijf van zijn vader. Klaas Puul was toen nog een viswinkel aan de Frederik Hendrikstraat in Amsterdam. Maar hij wilde meer. Vanuit een garagebox in Volendam groeide het bedrijf in de decennia daarna uit tot een garnalenimperium met vestigingen in zeven landen, zo’n 200 miljoen euro omzet en circa 3500 medewerkers.

Ondernemersgevoel

Toen het thuispellen van garnalen in 1989 verboden werd, zette hij een nieuw pelatelier op in Tanger in Marokko. “Een enorme investering die niet zonder risico’s was”, aldus de huidige CEO van het bedrijf, Sander van den Berg. “En zo zijn er meer bepalende momenten geweest waarop hij dingen durfde die anderen niet deden. Evert keek niet al te lang naar uitgebreide prognoses en kostenbaten-analyses. Hij deed het op de achterkant van het spreekwoordelijke bierviltje en liet verder vooral zijn ondernemersgevoel spreken. Zelden liet dat hem trouwens in de steek. Hij was in veel opzichten een unieke ondernemer en een bijzonder mens.”