Copray

De NVWA heeft bij 13 vleesverwerkers sulfiet in vlees aangetroffen. Ze gebruikten het additief om vlees een 'verse' kleur te geven terwijl dat verboden is.

De NVWA kwam het gebruik van sulfiet op het spoor te zijn gekomen tijdens een inspectie bij een producent van diepvriesgehakt. Aanleiding was een melding over het maskeren van bedorven vlees met sulfiet. Het vlees bleek niet bedorven, maar gebruik van sulfiet kon wel worden bevestigd, stelt de NVWA.

Dat leidde tot het uit de handel halen van 200 ton gehakt. Na verder onderzoek bij de leverancier van het additief kwam de NVWA nog meer bedrijven op het spoor die sulfiet gebruikten. In totaal trof de NVWA bij 13 vleesverwerkers sulfiet aan in het vlees. Ze kregen een bestuurlijke boete.

Inspecties bij slagers

In totaal heeft de NVWA naar aanleiding van onderzoek naar de leveranties van de verstrekker van de sulfiet 21 slagers geïnspecteerd. Hierbij werden ook monsters van gehakt genomen. Volgens de NVWA gaf het merendeel van de bezochte bedrijven direct toe het additief sulfiet in gehakt en gehaktproducten te hebben gebruikt. Bij hen werd het gehakt in beslag genomen, bemonsterd en vernietigd.

Bij andere bedrijven gaven de in het NVWA lab onderzochte monsters de doorslag. Eén van de monsters bevatte bijna 5 gram sulfiet per kilogram vlees.

KNS: stop met sulfiet

De NVWA heeft de branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en de Vereniging van Keurslagers ingelicht over de bevindingen. De KNS roept slagers op direct te stoppen met het gebruik van sulfiet. De slagersorganisatie adviseert slagers bovendien kritisch de etiketten van kruidenmelanges voor (gemalen) vlees te bekijken. "Gebruik alleen middelen waarvan zeker is dat het additief sulfiet er niet in zit", adviseert de KNS.

De KNS plaatst ook kritische kanttekeningen bij de rol van sommige groothandels en specerijenfirma’s. "De slagerijen vertrouwen op de betrouwbaarheid en kennis van deze bedrijven en moeten ervan uit kunnen gaan dat er alleen middelen aangeboden worden die toegestaan zijn voor toepassing bij de slagers."

Allergeen

Gebruik van het additief sulfiet in gehakt is al decennia verboden. Sulfiet zorgt voor een rode kleur en dat kan bij oud vlees de suggestie wekken dat het vers is. Bovendien is sulfiet een allergeen. Sulfiet is wel toegestaan in bijvoorbeeld wijn, gedroogde vruchten en geschrapte aardappelen.