Copray

De combinatie van bacteriofagen en UV-licht kan de hoeveelheid Salmonella in rundergehakt met log 2 reduceren. 

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Wetenschappers van de University of Nevada constateerden dat Salomonella in gemalen vlees niet kan worden bestreden met lactaten of peroxyazijnzuur. Zowel bacteriofagen als een behandeling met ultraviolet zorgden echter voor een reductie van 1 log. De combinatie van fagen en UV-licht leverde zelfs een aanzienlijk grotere reductie op van 2 log.

Salmonella

De test werd uitgevoerd met runderreepjes die werden geïnfecteerd met vier Salmonella-stammen met een totale verontreiniging van 3,5 log kve per gram. Behandeling met lactaten, peroxyazijnzuur, bacteriofagen (S16 and FO1a) en UV-licht vond plaats vóór het malen.

De onderzoekers stellen in hun artikel in Meat Science dat de combinatie van UV-licht en bacteriofagen mogelijk in de industrie gebruikt kan worden om de beheersing van Salmonella in rundergehakt te verbeteren.