Copray

De Belgische voedselautoriteiten (FAVV) hebben vleeswerker Veviba in Bastenaken gesloten. Delhaize en Colruyt hebben een recall afgekondigd. Het verdachte vlees is ook naar Nederland geëxporteerd.

Ook het koelhuis van Veviba is gesloten. De producten in het koelhuis zijn afkomstig van het slachthuis van Bastenaken, maar ook van andere bedrijven. De FAVV heeft vastgesteld dat bij veel producten de regelgeving niet is nageleefd en heeft daarom alle producten in de opslag geblokkeerd. Er is onder meer onduidelijkheid over de invriesdata. Slachthuis en Markt van Bastenaken (AMB) mag wel open blijven. Het FAVV gaat verscherpt toezicht houden op alle bedrijven van de Groep Verbist, eigenaar van Veviba.

Recalls

Het voedselagentschap constateerde dat er aan de productie van gehakt en ossenstaart bij Veviba mogelijk gezondheidsrisico’s kleven. Klanten van Veviba is verzocht de producten terug te roepen. Een slager in de overdekte markt FoodMet in Anderlecht heeft filet américain teruggeroepen.

Delhaize doet een recall van ossenstaart,  net als Match  en Bio-Planet van Colruyt Group. Colruyt Group heeft de samenwerking met de voltallige groep Verbist opgeschort. Ook Delhaize neemt geen producten meer af van de vleesverwerker.

Ook naar Nederland

Uit de melding in het RASFF blijkt dat er ook vlees is geëxporteerd naar Nederland. Als redenen voor de waarschuwing worden genoemd incorrecte labelling (invriesdatum) en ongeschikt voor humane consumptie door onvoldoende controle.

Volgens de NVWA hebben bedrijven in Nederland het vlees van Veviba inmiddels uit de handel gehaald of zijn ze daar mee bezig. De ondernemingen zijn bovendien verplicht hun afnemers te informeren en hun acties te melden bij de NVWA. Er worden nog geen producten teruggehaald bij consumenten.