Copray

Het Belgische bedrijf Marelec presenteerde op de Anuga FoodTec de Portio, een intelligente portioneermachine die het productverlies moet minimaliseren.

“Van de eerste drie producten wordt de omvang en het gewicht gemeten. Daarmee wordt de dichtheid vastgesteld”, vertelt sales and business development manager Tom Dewaele. De camera maakt 150 beeldjes per seconde voor een 3D-beeld. 

Scan

Om steaks optimaal te snijden, bijvoorbeeld in stukken van 100, 120 of 150 gram, maakt de machine een scan, met behulp van de camera en een laser. De computer bepaalt het ideale snijpatroon zodat het verlies wordt geminimaliseerd. Bij het snijden van reepjes kipfilet wordt de marge over een groot aantal reepjes verdeeld zodat je honderd procent van het product opsnijdt. Dat is dus efficiënter dan bij een machine met messen op een vaste positie.”

Om productverliezen verder te voorkomen is er een continue feed van producten. Die zitten dus tegen elkaar aan. Ook aan het einde van de run, wordt het hele product gebruikt. Een vork (zie foto onder) voorkomt dat het product omvalt. Doordat het laatste stukje rechtop gehouden wordt, kan zelfs de laatste snede gedaan worden.

Hygiënisch ontwerp

Marelec heeft de Portio hygiënisch ontworpen. “De machine is zo opgebouwd dat ze met hogedruk kan worden afgespoten. Bovendien zit er in de elektronicakasten verwarming en zelfs een droger om condens tegen te gaan.” Ook aan duurzaamheid heeft het bedrijf gedacht. Na iedere snede moet het met een servomotor aangedreven mes worden afgeremd. De energie daarvan wordt hergebruikt.

Marelec

De naam Marelec komt van ‘marine electronics’ Het bedrijf begon in 1982 met equipment voor op schepen. In de jaren negentig ging het bedrijf ‘aan land’ met weeg- en sorteermachines voor andere segmenten dan vis, zoals pluimveevlees. Sinds een jaar of zeven worden ook portioneermachines voor de vleesindustrie ontwikkeld. “Inmiddels maken vlees en kip zo’n tachtig procent uit van onze activiteiten.”

meat&co

Omdat een vork het laatste stukje rechtop houdt, kan zelfs de laatste snede gedaan worden.