Copray

Ishida Flex Graders

Drie Ishida Flex Graders, ondersteund door het recentelijk gelanceerde ‘Sentinel advanced remote monitoring system’, helpen pluimveevleesverwerker Van Miert om efficiënt te produceren. 

Van Miert slacht en verwerkt pluimvee en levert dat aan klanten voor verdere verwerking. Op de productielocatie in Breukelen staan twee Flex Graders en op de productiefaciliteit in het Limburgse Hunsel nog één. De installaties wegen borstkappen en sorteren ze in kratten van 14,5 kilo met een snelheid tot 135 producten per minuut.

De borstkappen worden verpakt in diverse gewichtsklassen van minder dan 300 gram tot aan 999 gram. Volgens Ishida sorteren de Flex Graders alle producten in de juiste categorie. Dit maakt het voor Van Miert mogelijk de opbrengsten en de waarde van iedere productierun te optimaliseren. Er wordt zoveel mogelijk voorkomen dat twee borstkappen op hetzelfde moment op de weegband aankomen. Ishida spreekt van een efficiency van de Flex Graders van 99,3 procent. De betrouwbaarheid is bovendien van levensbelang op een productielijn, waar niet-geplande stilstand grote gevolgen kan hebben. De Flex Graders zijn negen uur per dag in bedrijf, vijf dagen per week. Ze draaien nu op 70 procent van de maximale snelheid. Er zijn dus nog mogelijkheden voor een grotere productie.

“We zijn zeer tevreden met de prestatie van de Flex Graders”, zegt technisch manager Arno Streng van Van Miert. “Ze zijn gemakkelijk in te stellen en tijdens de productie aan te passen. Dat bespaart operators tijd, waardoor ze extra controles op de kwaliteit van het product kunnen uitvoeren.”

Reiniging

Aan het einde van iedere shift voert Van Miert een grondige reiniging uit van de hele ruimte waar het pluimvee wordt gesneden. Door het easy-to-clean ontwerp van de Flex Grader met een open frame constructie hoeft de lijn niet ontmanteld te worden.

Sentinel

Monitoringssysteem Ishida Sentinel verschaft waardevolle informatie over de productielijn zoals gedetailleerde rapporten over productieaantallen en het totaalgewicht. Ook wordt informatie gegeven over activiteiten tijdens de shift, zoals door operators ingestelde veranderingen in het gewenste gewicht. Daardoor heeft Van Miert direct inzicht in de prestaties van de lijn en kan het bedrijf aanpassingen verrichten voor maximale efficiency.

“De Ishida Flex Graders hebben geholpen de productie te verbeteren door de hogere nauwkeurigheid, het compacte formaat en het gebruiksgemak”, stelt Streng. “Bovendien heeft de invoering van Ishida Sentinel ervoor gezorgd dat we over up-to-date informatie beschikken. Dat stelt ons in staat de lijn optimaal te laten draaien.”