Copray

De Callifreeze van GEA is een nieuw systeem voor de S-Tec spiral freezer serie van de machinebouwer. De Callifreeze stuurt het vriesproces nauwgezet.

Volgens Mathieu Nouhin van GEA, op de Anuga Foodtec,  wordt niet de kerntemperatuur van het product gemeten maar het percentage water dat is omgezet in ijs. Dat gebeurt in een continu proces met elektromagnetische straling die door het product gaat. Er is geen direct contact met het product. Op basis van het gehalte bevroren water wordt de snelheid van de ventilator aangepast, evenals temperatuur en invriestijd.

Bandsnelheid omhoog

Nouhin stelt dat met het nieuwe systeem de bandsnelheid omhoog kan en in dezelfde tijd 15 tot 20 procent meer producten worden ingevroren. Het systeem is niet alleen efficiënt, maar ook duurzaam. Het energieverbruik is circa 10 procent lager dan voorheen. Als honderd procent bevroren is, heeft verder doorkoelen in de spiraalvriezer weinig zin.

Nouhin legde uit dat het voor sommige toepassingen voldoende is als de producten de spiraalvriezer verlaten wanneer ze voor 80 procent bevroren zijn. Het overige deel wordt dan diepgevroren in de cold store.