×

'Tonnen voedselverspilling bespaard dankzij TriVision'

Monday August 05, 2019
Back to overview
Share this article
De Vision-technologie van TriVision halveert voedselverspilling in het productieproces en kan de doorslaggevende factor zijn bij het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's – Sustainable Development Goals) van de VN omtrent voedselverspilling. Elk jaar bespaart TriVisions’ technologie wereldwijd ongeveer 10.000 ton aan voedselverspilling in meer dan 25 landen. De vision technologie neemt en analyseert beelden op basis van vooraf bepaalde kenmerken. Op deze manier worden fouten in voedselproducten, verpakkingen of labels onmiddellijk herkend en kan de productie worden aangepast.
 
De Vision-technologie (zie ook video) zorgt voor aanzienlijk minder voedselverspilling, onder andere doordat producten niet langer hoeven te worden teruggeroepen. Tegelijkertijd verzamelt de technologie data, waardoor voedingsbedrijven de productie kunnen optimaliseren en veel duurzamer kunnen maken. De Deense technologie staat klaar om bedrijven te ondersteunen wanneer de nieuwe EU-regels voor duurzame productie in 2021 van kracht worden. “Doordat bedrijven meer aandacht hebben voor de SDG’s, is het belangrijk dat de visiontechnologie voedselverspilling, verpakkingen en CO2, die wordt gebruikt om bijvoorbeeld vleesverpakkingen te beschermen, kan halveren. Voorheen investeerden bedrijven vooral in de technologie omtrent de kwaliteitsborging van voedselproducten en verpakkingen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat containers met vlees in China worden afgekeurd vanwege een verkeerd label”, legt Jesper Bach, CEO van TriVision, uit.
“Of om ervoor te zorgen dat gebrekkige lasnaden in de plastic verpakkingen zo snel worden gedetecteerd dat het lasapparaat onmiddellijk kan worden bijgesteld. Met de toenemende aandacht voor het voorkomen van voedselverspilling worden investeringen echter gebruikt om data rondom de productie te verzamelen en te optimaliseren. Deze Industry 4.0-mogelijkheden bezuinigen op de uitgaven en verbeteren tegelijkertijd de kwaliteit en duurzaamheid al op productieniveau.”
 
Kwaliteitscontrole en foutendetectie
TriVision heeft een aantal technologieën ontwikkeld, die de kwaliteit van verpakkingen en labels kunnen controleren, waardoor fouten in de voedselproducten kunnen worden gedetecteerd. Met een combinatie van camera’s en geavanceerde software worden fouten in een vroeg stadium gedetecteerd en wordt duidelijk waar in het productieproces de tekortkomingen liggen. “Ik kan zeggen dat de technologie van TriVision sinds de lancering minstens 100.000 ton aan voedselverspilling heeft bespaard. Daar zijn we trots op. Behalve dat er veel geld wordt bespaard voor grote voedingsbedrijven, zoals Danish Crown, zorgt de technologie er ook voor dat er veel minder goede voedselproducten en verpakkingen worden verspild”, vervolgt Bach. Behalve Danish Crown werkt ook het Nederlandse merk Heemskerk fresh & easy nauw samen met TriVision.

FOTO: De SmartInspector neemt en analyseert beelden op basis van vooraf bepaalde kenmerken. Zo worden fouten in voedselproducten en verpakkingen direct herkend.