×

Innovatief cameratoezicht in slachthuizen Vion

Monday January 25, 2021
Back to overview
Share this article
Een groep organisaties heeft samen een innovatief cameratoezichtsysteem ontwikkeld om beter te kunnen monitoren hoe er met dieren wordt omgegaan in slachthuizen. Vion gaat dit camerasysteem (zie video onderaan dit bericht) installeren in de slachterijen in Nederland en Duitsland.
 
De afgelopen jaren hebben grote slachthuizen in Nederland cameratoezicht geïmplementeerd. Elke dag worden er honderden uren aan videobeelden gegenereerd. Hoewel het huidige cameratoezicht kan helpen bij het identificeren van problemen in de omgang met dieren, zijn er beperkingen. In de praktijk bekijken slachthuizen een willekeurige en beperkte selectie van de vele uren videobeelden die elke dag worden gegenereerd. Als gevolg hiervan blijven de meeste videobeelden, en daarmee mogelijke welzijnsproblemen bij dieren, ongezien.
 
Toezicht met AI
Om deze tekortkoming aan te pakken hebben de Dierenbescherming, Deloitte, Eyes On Animals en Vion samen een innovatief en effectief systeem voor cameratoezicht ontwikkeld en geïmplementeerd. De ontwikkelde videosoftware maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te monitoren hoe met dieren wordt omgegaan. Het systeem detecteert bewegingen van personen, dieren en objecten en hun interactie. Videofragmenten die (mogelijk) afwijken van het protocol van Vion met betrekking tot de omgang met dieren, worden automatisch geselecteerd door het algoritme van het systeem. Deze videofragmenten worden via het dashboard beschikbaar gesteld om te beoordelen. Hiermee worden dierenwelzijnsfunctionarissen van Vion in staat gesteld op basis van de videofragmenten corrigerende maatregelen te nemen om dierenwelzijn te verbeteren.