×

Clean label bindmiddel voor eiwitrijke vleesvervangers

Thursday July 29, 2021
Back to overview
Share this article
Ingrediëntenexpert Loryma heeft twee clean label bindingssystemen aan haar portfolio toegevoegd. Hiermee kunnen fabrikanten vleesvervangers produceren die niet alleen overtuigen met een vleesachtige textuur, maar ook met een hoog eiwitgehalte en een korte ingrediëntenlijst zonder E-nummers. De combinatie van tarwe en tuinbonen maakt het aminozuurprofiel compleet en verhoogt de voedingswaarde. Veganistische toepassingen worden hiermee mogelijk voor zowel warme als koude consumptie, bijvoorbeeld plantaardige kipfiletreepjes en vleesvrije worsten.
 
Zetmeel en andere componenten van de tarwekorrel zorgen ervoor dat plantaardige vleesvervangers de verwachte textuur en een overtuigende bite hebben. Het Lory® Bind component vervangt conventionele geleermiddelen en hydrocolloïden, zodat het product een "clean label" heeft, zonder  E-nummers.

Naast de korte lijst met ingrediënten resulteert Lory® Bind in eindproducten  met een voedingsprofiel  dat veel beter is dan andere vleesvervangers op de markt. De  combinatie van tarwe en tuinbeans verbetert de kwaliteit van de eiwitten en hun werkzaamheid, dankzij  de combinatie van  aminozuren. De boon bevat lysine en de tarwe levert methionine die, wanneer samen gebruikt,  resulteren in een meer biologisch beschikbaar aminozuurprofiel. De bindingssystemen hebben een hoog eiwitgehalte van ten minste 57,3 g per 100 g en, afhankelijk van het recept, is een claim van ‘hoog eiwit’ mogelijk.

De clean label ingrediënten van het Lory® Bind assortiment kunnen worden gebruikt voor de productie van verschillende veganistische producten, ongeacht of ze koud of warm worden geconsumeerd. De gelvorming en textuur is onomkeerbaaren blijft dus stabiel bij hoge temperaturen (koken, pasteuriseren etc.) en na afkoeling. De producten kunnen  ook zonder problemen worden ingevroren en ontdooid.
 
Zowel tarwe als tuinbonen worden beschouwd als duurzame, natuurlijke grondstoffen. Via haar  banden met moederbedrijf Crespel & Deiters Group gebruikt Loryma alleen EU-tarwe uit gecontroleerde teelt, waarbij de regionale beschikbaarheid van producten de transportemissiesvermindert. Met slechts ongeveer 0,3 CO2 per kilogram heeft de tuinboon een van de kleinste ecologische voetafdrukken van alle gewassen.

Henrik Hetzer, Managing Director van Loryma:"De vraag van consumenten naar vleesalternatieven blijft stijgen, waardoor USP’s des te belangrijker worden. Smaak en vleesachtige textuur zijn de belangrijkste redenen voor herhaalde aankopen, maar consumenten moeten in eerste instantie worden overtuigd door visuele aantrekkingskracht, verpakkings - en etiketclaims."

Ga voor meer informatie naar: www.loryma.de/en/

De video hieronder demonstreert de  productie van een  veganistische bockwurst met behulp van het clean label  bindingssysteem.