'Innovaties brengen eiwittransitie een stap dichterbij'

Donderdag 11 december 2025
De eiwittransitie, het streven naar een evenwichtige verdeling van dierlijke en plantaardige eiwitten, komt steeds meer binnen handbereik. "Nieuwe innovaties, zoals de introductie van schimmeleiwitten, en de actieve rol van supermarkten maken het kabinetsdoel van een 50:50 verhouding in 2030 realistisch." Dat stelt Ceel Elemans is sector specialist Food bij ING Sector Banking.
"Supermarkten zetten vol in op plantaardige alternatieven en hybride producten waarin dierlijke en plantaardige ingrediënten worden gecombineerd. Deze innovaties verbeteren niet alleen de voedingswaarde, maar zijn ook duurzamer en aantrekkelijk qua smaak. Het resultaat: meer consumenten die bereid zijn te kiezen voor een gevarieerder menu."
Groen Europees licht voor nieuw Nederlands schimmeleiwit
"De eiwittransitie is niet alleen een klimaatopgave, maar ook een kans voor de voedingsindustrie om te innoveren en daarmee nieuwe markten te bedienen. Het recente groene licht van de Europese voedselautoriteit EFSA voor een nieuw schimmeleiwit van de Nederlandse startup The Protein Brewery benadrukt dat Nederland vooroploopt in deze beweging", benadrukt Elemans. "Hybride producten zoals de gehaktbal van Lidl met 40% erwteneiwit of de hybride zuivelproducten van Albert Heijn maken de overstap naar een duurzamer dieet laagdrempelig. Ze bieden consumenten keuzevrijheid zonder drastische veranderingen in levensstijl. Dierlijke eiwitten blijven een waardevolle voedingsbron en onmisbaar in een gevarieerd dieet."
Samenwerking versnelt de eiwittransitie
Elemans legt uit: "De eiwittransitie draait om balans, niet om uitsluiting. Discussies over benamingen als ‘gehakt’ voor plantaardige producten zijn slechts tijdelijke hobbels. Uiteindelijk willen consumenten duidelijkheid en gemak om zelf bewuste keuzes te maken. De eiwittransitie is onomkeerbaar. Slimme productinnovaties, stimulerend beleid en publiekscampagnes maken het voor consumenten eenvoudiger om te kiezen voor een duurzamer menu. Cruciaal is de samenwerking in de hele voedselketen, van producent tot supermarkt, om deze beweging verder te versnellen."
"Supermarkten zetten vol in op plantaardige alternatieven en hybride producten waarin dierlijke en plantaardige ingrediënten worden gecombineerd. Deze innovaties verbeteren niet alleen de voedingswaarde, maar zijn ook duurzamer en aantrekkelijk qua smaak. Het resultaat: meer consumenten die bereid zijn te kiezen voor een gevarieerder menu."
Groen Europees licht voor nieuw Nederlands schimmeleiwit
"De eiwittransitie is niet alleen een klimaatopgave, maar ook een kans voor de voedingsindustrie om te innoveren en daarmee nieuwe markten te bedienen. Het recente groene licht van de Europese voedselautoriteit EFSA voor een nieuw schimmeleiwit van de Nederlandse startup The Protein Brewery benadrukt dat Nederland vooroploopt in deze beweging", benadrukt Elemans. "Hybride producten zoals de gehaktbal van Lidl met 40% erwteneiwit of de hybride zuivelproducten van Albert Heijn maken de overstap naar een duurzamer dieet laagdrempelig. Ze bieden consumenten keuzevrijheid zonder drastische veranderingen in levensstijl. Dierlijke eiwitten blijven een waardevolle voedingsbron en onmisbaar in een gevarieerd dieet."
Samenwerking versnelt de eiwittransitie
Elemans legt uit: "De eiwittransitie draait om balans, niet om uitsluiting. Discussies over benamingen als ‘gehakt’ voor plantaardige producten zijn slechts tijdelijke hobbels. Uiteindelijk willen consumenten duidelijkheid en gemak om zelf bewuste keuzes te maken. De eiwittransitie is onomkeerbaar. Slimme productinnovaties, stimulerend beleid en publiekscampagnes maken het voor consumenten eenvoudiger om te kiezen voor een duurzamer menu. Cruciaal is de samenwerking in de hele voedselketen, van producent tot supermarkt, om deze beweging verder te versnellen."

