×

Storteboom vertrouwt op systemen van IVS Industrial Vacuum Systems

Maandag 15 september 2025
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Storteboom Food Group in Nijkerk produceert dagelijks 325 ton pluimveevlees voor kipproducten die hun weg vinden naar grote retailers in Nederland en diverse business-to-businesspartners (B2B) in binnen- en buitenland. Voor het vacuüm transport van de vele reststromen vertrouwt de vleesverwerker op de systemen van IVS Industrial Vacuum Systems. “Wij werken per definitie alleen met machinemerken die goede prestaties hebben geleverd en waarvan hun manier van werken ons aanstaat. Dat alles sprak voor IVS toen wij een nieuw vacuümsysteem voor onze productie wilden”, zegt Sjaak Martens, productiedirecteur processing bij Storteboom.
 
Dat nieuwe, uitgebreide vacuümsysteem werd noodzakelijk toen Storteboom vorig jaar twee productielocaties – en daarmee de beide productieprocessen – samenvoegde in Nijkerk. “We zijn een gemengd bedrijf. Wekelijks worden ruim 2,2 miljoen vleeskuikens geslacht en verwerkt tot honderden verschillende kipproducten. Voor de retail maken we bulkschaalverpakkingen (200, 400, 800 en 1000 gram), vooral kipfilet, zoals de consument die in zijn winkelmandje legt. De kleinere bulkstromen zijn vooral bedoeld voor onze B2B-partners in binnen- en buitenland, zoals fastfoodrestaurants en fabrikanten van kant-en-klaarmaaltijden, die de ontbeende kip gebruiken als grondstof voor eigen producten. Deze worden vooral verwerkt op onze productielocatie in Zeewolde”, verduidelijkt Martens. “Wij zijn in staat om producten op winkelniveau uit te leveren, maar we hebben ook verpakkingen die geleverd worden aan de distributiecentra voor verdere uitlevering.”
 
Niet moeilijk doen, praktisch denken
Storteboom kwam bij de keuze voor het vacuümsysteem ‘als vanzelf’ uit bij IVS Industrial Vacuum Systems. “Op de huidige locatie hadden we al een vacuümsysteem van IVS, dat daar tien jaar naar behoren werkte. Zij proberen het dagelijkse werk zo gemakkelijk mogelijk te maken op een zo klein mogelijke footprint. Vooral hun manier van werken stond ons enorm aan. Niet moeilijk doen, praktisch denken en vooral leveren wat ze beloven”, legt Patrik van de Bunt, teamleider technische dienst bij Storteboom, uit. Doordat beide productieprocessen werden samengevoegd, ontstonden meer reststromen. “We hadden een oplossing nodig om veertien verschillende restproducten te kunnen transporten via een vacuümsysteem.”
 
Co-founder Alexander van Boven van IVS Industrial Vacuum Systems stelt dat bij elke voedingsmiddelenfabrikant – dus ook bij Storteboom – maatwerk wordt geleverd. “Vanuit de lay-out van de productie komen wij altijd met een oplossing die passend is bij de productie. In het geval van Storteboom geldt dat de producten op tientallen plekken op de productievloer worden afgezogen en via een netwerk van buizen door middel van vacuüm transport naar een andere ruimte in de fabriek worden gebracht.” Paul Lemstra, als Business Development Manager betrokken bij IVS Industrial Vacuum Systems, vult aan: “Lengte, gewicht en structuur van een product bepalen ons advies. Maar of het nu om losse producten of zware of delicate massa gaat, wij bieden altijd de juiste oplossingen om het vacuümtransport optimaal te laten verlopen.”

Lees hier de coverstory van de succesvolle samenwerking tussen Storteboom Food Group en IVS Industrial Vacuum Systems in de nieuwste uitgave van Meat & Co.