×

'Onze sector zal altijd competitief blijven. Dat zullen we ook bewijzen'

Woensdag 29 oktober 2025
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Belgian Meat Office bestaat ruim twintig jaar. Deze organisatie – nauw verwant aan het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) – coördineert en promoot de wereldwijde export van Belgisch varkensvlees en rundvlees. De jaarlijkse Round Table, waar de Europese vakpers wordt bijgepraat over de ontwikkelingen in België, stond ditmaal in het teken van de toekomst. “De komende jaren staan in het teken van consolidatie van de veestapel, maar we moeten toe naar een situatie waarin bestaande boeren weer kunnen en willen extensiveren, zodat wij kunnen blijven bijdragen aan het voeden van de groeiende wereldbevolking”, zegt Luc Verspreet, directeur bij Propigs en tot afgelopen zomer voorzitter van FEBEV.

Verspreet was samen met de Belgische filosoof Dr. Maarten Boudry en Gerard Van Landschoot, eigenaar van slachthuis G. Van Landschoot & Zonen in Adegem en bestuursvoorzitter van FEBEV, gastspreker tijdens de 20ste Round Table. “Een jubileum dat we gebruiken om kort terug te kijken, maar vooral om de focus te bepalen op de volgende twintig jaar. Waar willen we als sector naartoe en wat is er nodig om daar te geraken?”, houdt Joris Coenen, general manager van Belgian Meat Office de aanwezigen voor.

De cijfers bedriegen niet. Er is al jaren een dalende trend van het aantal runderen en varkens. In amper vijf jaar tijd is het aantal varkens in België gedaald van 6,4 naar circa 5,4 miljoen. “In de afgelopen jaren zijn er bijna een miljoen varkens weggevallen. Die daling is gedreven door politiek. De laatste keer dat de varkensveestapel in ons land zo laag was, was in 1978. Met het grote verschil dat België toen 9,8 miljoen monden te voeden had en tegenwoordig bijna twaalf miljoen. Voor de varkensboeren die er nog wél zijn, is de krimp goed nieuws. De prijzen blijven hierdoor hoog. Kanttekening is helaas dat de groei die normaal gesproken gepaard gaat met hoge prijzen niet van de grond komt, omdat dit door de politiek geen optie is. Nog niet”, verduidelijkt Coenen. Bij rundvlees is de daling minder. De productie van rund- en kalfsvlees is in 2024 zelfs gestegen ten opzichte van de jaren ervoor.

Gelijk krijgen of gelijk hebben?
De Vlaamse wetenschapper Maarten Boudry is filosoof, scepticus en bovenal ecomodernist. Ecomodernisme is een stroming binnen de maatschappij die stelt dat technologische innovaties bijdragen aan duurzaamheid en hierdoor zorgen voor economische groei terwijl de (menselijke) impact op het milieu vermindert. “Vlees eten lijkt soms wel het nieuwe roken. Het is echter de normen gewoon onderdeel van een volwaardig dieet – wereldwijd. De redenen om geen vlees te eten, zijn ofwel religieus ofwel armoede. Als een land zich ontwikkelt en mensen hebben meer inkomen, dan is het eten van vlees zo’n beetje het eerste dat ze doen. Dat is de natuurlijke gang van zaken. België moet zich buigen over de vraag hoe ze de groeiende wereldbevolking mede kunnen voeden in plaats van hoe ze miljarden mensen gaan overtuigen om vegetariër te worden?”

Lees HIER het volledige verhaal over de Round Table van de Belgian Meat Office in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.