×

Negende editie Meat& Friends in het teken van fermentatie

Tuesday October 07, 2025
Back to overview
Share this article
Het negende Eiwitseminar Meat & Friends van Meattech Technologisch Platform in Apeldoorn vindt plaats op donderdag 20 november. Alweer 23 jaar volgt Meattech de technologische en innovatieve ontwikkelingen op eiwit- en vleesgebied op de voet. Tijdens dit jaarlijkse seminar brengen zij wetenschap, technologie en creativiteit bij elkaar. Het thema voor 2025 is fermentatie (van weckpot naar hightechoplossingen). Wat zijn de kansen en uitdagingen?
 
“In de afgelopen twee decennia hebben we al veel voorbij zien komen op het gebied van technologie, eiwitten, consumentengedrag en eiwit transitie op de altijd goed bezochte seminars”, zegt Philip Schippers namens Meattech.
 
Speerpunt
Vandaag de dag is fermentatie een speerpunt aan het worden. Verschillende startups en universiteiten experimenteren met deze nieuwe plantaardige eiwitten, gefermenteerde vleessubstituten en zelfs moleculaire combinaties, die vroeger nog onmogelijk leken. Het ontstijgt de keukentafel al snel en het creëert steeds meer nieuwe producten c.q. ingrediënten.  “Dus hoog tijd op dit fenomeen eens nader te belichten tijdens het seminar.”
 
Onder leiding van dagvoorzitter Martijn Schwillens, hoofdredacteur van vaktijdschrift Meat & Co, zullen een viertal gastsprekers hun inzichten delen over dit onderwerp. De eerste twee gastsprekers zijn al bekend: Ivana Mik en Jens Grundmann. Mik is van Fou Food Lab. Zij neemt deelnemers aan het seminar mee in de wereld van fermentatie. Zij is hiervoor de ideale persoon gezien haar achtergrond in de wetenschap (masteropleiding Levensmiddelenbiotechnologie en Bioraffinage aan Wageningen UR) en haar praktijkervaring (o.a. Fermentatielab Noma). Grundmann is Regional Sales Manager M&PF Central & North Europe van Novonesis en al meer dan 15 jaar werkzaam bij Chr. Hansen (Novonesis) in de applicatie en sales. Hij zal vertelt over de efficiency in gefermenteerde worstproducten.
 
Het negende Eiwitseminar Meat & Friends is donderdag 20 november in Apeldoorn. Aanvang is 14.00 uur (inloop is 13.30 uur). De kosten bedragen 175 euro (excl. btw) voor niet Meattech-leden (gratis is voor leden). Aanmelden via info@meattech.nl .