Architectuurwedstrijd voor nieuwbouw Abattoir
Tuesday March 19, 2019
De nieuwe productiefaciliteit van Abattoir, in de volksmond beter bekend als ‘de slachthuizen van Anderlecht’, maakt deel uit van een masterplan dat in 2015 gestalte kreeg met de opening van de grote overdekte voedingsmarkt Foodmet. Op het dak van deze markt vestigde zich sindsdien ‘Ferme Abattoir’, de grootste daktuin van Europa die onlangs werd verkozen tot Brusseleir van het Jaar. Ook Kotmet -studentenhuisvesting en commerciële ruimtes- is inmiddels opgeleverd. Manufakture moet de volgende fase binnen dit project worden. Thielemans: “Onze wens is om voor het ontwerp te vertrekken vanuit een sterke visie op duurzaamheid. Het gebouw moet zich ook bewijzen qua verstandig omgaan met afval. We gaan verder op de ingeslagen weg.”
Duurzaam
Voor de bouw van Manufakture is een architectuurwedstrijd in het leven geroepen. Behalve een productiefaciliteit (kosten 12.500.000 euro) moeten er ook voldoende parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Architecten worden daarbij uitgedaagd om te komen tot een duurzaam ontwerp. Als voorbeeld noemt de Brusselse Bouwmeester ‘het activeren van het daklandschap, met bijvoorbeeld een zwembadcomplex dat de restwarmte van de koelinstallaties gebruikt’.
Ondernemers uit de vlees- en voedingsmiddelensector die op zoek zijn naar productieruimte in Brussel worden verzocht contact op te nemen met Abattoir. De oplevering van de nieuwe productiefaciliteit staat gepland voor 2023.