Nieuwe editie vaktijdschrift Meat&Co (bijna) op de deurmat

Tuesday October 21, 2025
Spako Food Machinery heeft een nieuwe kook- en koellijn die specifiek is ontwikkeld voor de vlees- en foodindustrie en onlangs werd geïnstalleerd in Duitsland. “Deze lijn is ideaal voor producenten van bijvoorbeeld vleeswaren, hamburgers, gehaktballen of frikandellen”, zegt commercieel manager Bram Seelen.
Reportage: Quality Meat from Britain
Brits vee graast op weelderige graslanden, wat zorgt voor een hoge kwaliteit en een unieke, volle smaak. Vaktijdschrift Meat&Co trok onlangs naar Herefordshire voor een reportage over ‘Quality Meat from Britain’. “Inmiddels rijden de eerste vrachtwagens met Brits vlees weer zonder vertraging door bij Calais.”
Coverstory HiTec Food Systems
Voor het braden en garen van de producten werkt Piet de Wit – Part of your Meal met een wellijn, tweetal frituurlijnen en een spiraaloven van HiTec Food Systems. “Wij pretenderen richting onze klanten dat we heel flexibel zijn. Dan willen we dat onze relaties ook flexibel zijn. HiTec Food Systems heeft bewezen dat te zijn.”
Casestudy Avercon bij Fides Petfood
Avercon is een vooraanstaande Belgische specialist in industriële automatisering, met name in food- en non-food packaging machines, casepackers en volledige productielijnen. Dat zagen we onlangs terug in de praktijk tijdens een bezoek van onze redactie aan de productielocatie van Fides Petfood in Oostende.
Hybride gehakt: slimmer omgaan met vlees
Gezondheid, duurzaamheid en stijgende voedselprijzen zetten consumenten ertoe aan hun vleesconsumptie te verminderen. Toch verlangen velen nog steeds naar de smaak, textuur en voldoening die vlees biedt, vooral in klassieke gerechten, zoals bolognesesaus, ragù, pastavullingen en ovenschotels.
AI helpt verspilling terug te dringen
De vleesindustrie draait op volle toeren, maar de druk neemt toe. Grondstoffen worden duurder, de arbeidsmarkt krapper en de eisen aan kwaliteit en traceerbaarheid steeds strenger. In fabrieken waar tonnen vlees door machines en lijnen gaan, kan een paar gram te veel of te weinig per product oplopen tot duizenden kilo’s verspilling.
Round Table Belgian Meat Office
De jaarlijkse Round Table van de Belgian Meat Office stond ditmaal in het teken van de toekomst. “We moeten toe naar een situatie waarin bestaande boeren weer kunnen en willen extensiveren, zodat wij kunnen blijven bijdragen aan het voeden van de groeiende wereldbevolking”, zegt Luc Verspreet.