×

Spako zet volgende stap richting industrie met kook- en koellijn

Thursday October 23, 2025
Back to overview
Share this article
Spako Food Machinery blijft flinke stappen zetten op het gebied van de (door)ontwikkeling van machines en productiesystemen voor de voedingsmiddelenindustrie. Dat bewees de machinefabrikant uit Asten eerder dit jaar al op de internationale vakbeurs IFFA. Nu is het tijd voor de oplevering een nieuwe kook- en koellijn specifiek ontwikkeld voor de vlees- en foodindustrie. “Deze lijn wordt geïnstalleerd bij een petfoodproducent in Duitsland. De kook- en koellijn is ideaal voor producenten van bijvoorbeeld vleeswaren, hamburgers, gehaktballen of frikandellen”, zegt commercieel manager Bram Seelen van Spako Food Machinery.

Spako Food Machinery kent een lange geschiedenis in de vlees- en voedingsmiddelensector, maar sloeg in 2020 een nieuwe weg in, met vernieuwde machines en productielijnen op basis van de allerhoogste normen en bij uitstek geschikt voor (moderne) producenten in de food-, vis- en snacksector. Daarbij richtte Spako zich in eerste instantie op kleinere en middelgrote industriële bedrijven. De nieuwe systemen zijn inmiddels ook uitermate geschikt voor grote industriële vleesverwerkers en maaltijdproducenten. “De eerste jaren hebben we flink geïnvesteerd in verbetering van onze standaardmachines, zoals onze kookketels, rook- en kookasten. Daarna zijn we aan de slag gegaan met onze productiesystemen en vervolgens zijn we gaan kijken welke potentiële industriële toepassingen passen bij het aanbod van onze machines. Onze kooklijnen zijn hier een goed voorbeeld van. Ik denk dat we moeten beschrijven dat veel maaltijdproducenten bekend zijn met onze standaard machines. De doorontwikkeling van onze machines zorgt ervoor dat bedrijven efficiënter en sneller kunnen produceren. Het toepassen van directe stoominjectie en het koken onder druk is hier een voorbeeld van.”

De output van de lijn bij de petfoodfabrikant in Duitsland is circa 2.000 kilogram per uur. Seelen schetst een plaatje dat overeenkomt met de dagelijkse praktijk. Voor onze lijn staat in dit geval een machine van Treif (Marel). Hiermee wordt het vlees in stukjes gesneden en vervolgens inline in onze kook- koellijn gebracht. De kooktunnel moet zijn de kooklijn beschikt over een warmtewisselaar waarbij stoom gebruikt wordt om het water te verwarmen (let op geen injectie)”, verduidelijkt hij. “Dit project hebben we samen met Food Design Solutions in Helmond gerealiseerd."

Maatwerk
De industriële kook- en koellijnen van Spako Food Machinery worden volledig op maat gemaakt voor de klant. ““Veel machines zijn identiek, maar ons voordeel is dat wij bij grotere machines mee kunnen denken met de klant en de standaardmachines aan kunnen passen naar de wensen van de klant. Dan kijken we naar het product, het gevraagde volume en naar het vervolgtraject, bijvoorbeeld naar hoe het aansluit op het verpakkingsproces, maar ook welke koelbak het beste past. Daarnaast varieert de breedte van de banden: 600, 900 of 1200 millimeter. De insteek is per definitie om een maximale output te realiseren uit een lijn.

Lees HIER het volledige verhaal over de nieuwe kook- en koellijn van Spako Food Machinery in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.