'Al na één test wilden we de machine van Vemag-Seydelmann houden'

Wednesday April 30, 2025
Die machine, dat is de Vemag HPE, uitgerust met een 981 vulkop, een 48mm en 72mm double screw en liftsysteem voor het leegkiepen van de normwagens. “Voldoende om hun hele portfolio af te dekken”, zegt verkoopadviseur Tim van de Wiel van Vemag-Seydelmann Nederland.
“Mijn broer Levy en ik zijn de vierde generatie binnen A. Ardon, dat al meer dan honderd jaar bestaat en ooit begon als kleine slagerij in Zevenbergen. Zo’n vijftien jaar geleden namen we een worstenmakerij over in Dordrecht, die bekend stond om zijn eigen merk paardenworst. Tien jaar geleden konden we ons huidige pand in Etten-Leur kopen en sindsdien zijn we flink gegroeid”, legt Auke uit. Die groei komt mede doordat A. Ardon vleeswaren en worsten produceert voor de Aziatische markt. “En meer specifiek de Filipijnse doelgroep. Dan moet je denken aan gepekeld en zoet gemarineerd vlees, Filipijnse hotdogs en worstjes. Dat begon met een paar bakkies, maar inmiddels leveren we telkens tien pallets uit aan een Aziatische groothandel. We maken die producten naast ons al bestaande assortiment vleeswaren, zoals grillworst, gebraden gehakt, achterham en paardenworst. Inmiddels lopen ook de eerste testen met Surinaamse producten. Dan moet je denken aan grillworst en Surinaamse worst. Soms produceren ze we op basis van bestaande receptuur, soms droppen ze een idee bij ons en dan helpen wij ze verder met de uitwerking van het concept”, verduidelijkt Auke. “Wij verkopen aan slagerijen, groothandels, retail en speciaalzaken. Ons vlees kopen we grotendeels in bij De Waal.”
Flexibeler
A. Ardon Vleeswaren geldt officieel als kleinbedrijf, maar vanwege de volumes die er gemaakt worden, was auto matisering van de productie een vereiste geworden. “We maken aardig wat kilo’s. Dat doen we met vier productiemedewerkers (vader en drie broers). We hadden een kleine stopmachine staan, zonder lift. Het ging allemaal wel, maar het was niet ergonomisch. Ook konden we weinig vooruitwerken, terwijl de batches begonnen toe te nemen”, zegt Auke.
Het contact met Vemag-Seydelmann (stand : 8.0 B04 tijdens IFFA 2025) werd gelegd via Bert Wagenaar, medewerker van Gerard van Uden – Natural Sausage Casings (Auke: ‘Waar wij de darmen afnemen’). Tim vertelt: “We zijn vrijblijvend met elkaar in gesprek gekomen en zijn samen door het bedrijf heen gelopen. Er was geen urgentie, maar ik zag wel mogelijkheden voor een meer flexibele en efficiëntere productie. Omdat ze werken met lapjes vlees én worst, adviseerde ik een ‘Duo Drive’-machine, met een apart aan te sturen invoerspiraal. Als ze met lapjes vlees werken, maken ze gebruik van een snijdende vulkop die deze lapjes doorsnijdt. Bij het maken van de worsten gebruiken ze een andere double screw. Je gooit de machine vol en verwerkt in één keer en continu 200 kilogram à 500 gram per lapje.”
Auke: “We doen gemiddeld 1.000 kilogram lapjes per dag. Voorheen hadden we teveel giveaway, want alles werd handmatig afgesneden en afgewogen. Klanten willen niet te weinig, en terecht, maar als je teveel uitlevert, ben je weer een dief van je eigen portemonnee. Nu produceren we met een minimale gewichtsafwijking.”
Efficiënter
Het grootste verschil zijn de effectiviteit en productiviteit, stelt Auke. “We zijn een groeiend productiebedrijf, maar we merkten dat we klantenaanvragen begonnen af te houden omdat we twijfel hadden of we het allemaal zouden aankunnen. We zijn vervolgens gaan testen in Oss met 25 kilo product. Vervolgens hebben we hun machine (Vemag HPE) op proef gekregen. We waren een paar uur eerder klaar met de productie die dag, dus we wilden al ‘m meteen houden. We besparen een medewerker uit dankzij de machine. Bovendien hoeven we nu veel minder manuele handelingen te verrichten en kunnen we vooruitwerken.”
Lees HIER de volledige casestudy over Vemag-Seydelmann in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.