×

Kleinste veiligheidsvergrendeling ter wereld krijgt meer functies

Maandag 01 juli 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
AZM40, de kleinste elektronische veiligheidsvergrendeling ter wereld, biedt met nieuwe toebehoren en nieuwe functies nu nog meer veelzijdigheid bij de mogelijke toepassingen. Met zijn afmetingen van 119,5 x 40 x 20 millimeter is de vergrendeling perfect voor kleine veiligheidsdeuren of onderhoudskleppen en inbouwruimtes met weinig plek. Ondanks de compacte bouwvorm haalt de AZM40 - van Schmersal - een flinke vergrendelkracht van 2.000 N.
 
Dankzij de nieuwe vergrendeltang is de AZM40 nu ook geschikt voor grotere, betreedbare machines en installaties. Servicemedewerkers kunnen bij het betreden van de gevarenzone een slot aan de vergrendeltang bevestigen. Daardoor kan de deur van de veiligheidsinrichting niet gesloten worden en wordt onbedoeld starten van de machine voorkomen. Bovendien kunnen de nieuwe varianten van de veiligheidsvergrendeling AZM40 worden uitgebreid met een vlucht- of noodontgrendeling. Daarbij is er een keuze tussen twee verschillende versies – met hendel of met drukknop. De hendel is als vluchtontgrendeling, maar ook als noodontgrendeling verkrijgbaar en kan direct op de AZM40 worden gemonteerd. Ook de drukknop is verkrijgbaar als zowel vlucht- als noodontgrendeling. Hij lijkt op een NOODSTOP-schakelaar – de bediening ervan is dan ook intuïtief. De vluchtontgrendeling waarborgt dat eventueel ingesloten personen zichzelf uit het machinegebied kunnen bevrijden. De noodontgrendeling dient ervoor dat in geval van nood – bijvoorbeeld bij een brand – de gevarenzone in een machine snel bereikbaar is. Tot de nieuwe ‘innerlijke waarden’ van de AZM behoren de uitbreidingen met de hoge beschermingsgraad IP69 en het temperatuurbereik van -20 °C tot +55 °C, waardoor er nog meer gebruiksmogelijkheden ontstaan. Een verder pluspunt is de lange levensduur die nu oploopt tot 500.000 schakelcycli (bedieningscycli) resp. 1.000.000 schakelcycli (vergrendelcycli).
 
 Laag energieverbruik
Net zo duurzaam is het bistabiele werkingsprincipe van de AZM40, dat een permanent laag energieverbruik als voordeel met zich meebrengt. In vergelijking met monostabiele vergrendelingen kan daarmee meer dan 50% van het stroomverbruik worden bespaard. Een ander voordeel is nog meer veiligheid: zelfs bij spanningsuitval blijft de veiligheidsdeur bij gevaarlijke naloopbewegingen stevig en veilig dicht. De schakelaar heeft een hoekflexibiliteit van 180° en kan daardoor traploos naar de AZM40 bewogen worden, waardoor de vergrendeling ook voor kleppen te gebruiken is die niet in een hoek van 90° sluiten of die naar boven in een hoek van 45° openen. Dankzij deze hoekflexibiliteit is de vergrendeling ook ideaal in ruimtes die slecht toegankelijk zijn.

De AZM40 laat zich heel eenvoudig, zonder dat hij uitsteekt, aan standaard 40-mm-profielen monteren. Voor afwijkende profielsysteembreedtes (20 mm, 30 mm, 45 mm, 50 mm en 60 mm) kan een set van twee universele montageplaten voor de AZM40 en de bediener worden gebruikt. Dit garandeert een snelle en voordelige montage voor de meest uiteenlopende profielsysteembreedtes.