×

Zorgen bij pluimveesector over naderende Brexit

Dinsdag 01 december 2020
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De Brexit komt snel dichterbij. Reden voor Gert-Jan Oplaat van Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) om zijn zorgen te delen over de export naar het Verenigd Koninkrijk. "Binnen 24 uur ligt onze kip er vers in de winkels. Bij een harde Brexit wordt die 24 uur mogelijk niet meer gehaald", vertelt Oplaat tegenover de NOS

Nederland exporteert jaarlijks voor een miljard euro aan pluimveevlees naar het Verenigd Koninkrijk. Als het, zoals het er nu naar uitziet, op 31 december 2020 tot een scheiding van de EU zonder handelsafspraken komt, heeft dit mogelijk grote gevolgen voor de Nederlandse (en Belgische) vleessector. "We bedienen dicht bij huis de versmarkt", zegt Oplaat. "Onze grootste zorg is dat het VK een land wordt als in Azië of Afrika. En niet anders zal worden behandeld. Dan krijgen we een enorme bureaucratische rompslomp. Met export-certificering om onze producten daar te krijgen. Dan kunnen we die 24 uur niet meer halen."

'Prioriteit moet Brexit zijn'
Oplaat geeft verder aan dat bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onvoldoende capaciteit is. "De capaciteit is daar gewoon niet op orde. Daar spreken we de minister ook steeds op aan. Het kan niet zo zijn dat de NVWA de remmende factor is in onze economische ontwikkeling. De prioriteit moet daar de Brexit zijn."