×

'Vertraging door Brexit zal minimaal zijn, verwacht ik'

Dinsdag 09 februari 2021
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De Brexit is inmiddels een feit. Waar de Nederlandse vissers al te maken hebben met allerlei beperkingen, zijn de gevolgen voor de vleessector vooralsnog onduidelijk. De belangen zijn groot, met een exportwaarde van zo’n 1,3 miljard euro. "Ik verwacht dat er een certificaat komt dat niet heel moeilijk is en, als de faciliteiten (elektronisch) dan goed zijn geregeld, er een minimale vertraging aan de grens zal zijn voor vervoerders", aldus Jos Goebbels van de COV.

“Er zijn twee zaken die we in de gaten moeten houden. Het Verenigd Koninkrijk heeft zich in de aanloop naar de feestdagen enorm bevoorraad, ook met het oog op de Brexit. Alle vrieshuizen in Engeland waren in december  tot de nok toe gevuld. Bovendien is in januari de vraag altijd kleiner”, legt hij uit. “Het tweede punt is de logistiek en dat is pas vanaf april van belang. Het Verenigd Koninkrijk is een zogeheten ‘derde land’ geworden, zoals China en Amerika. Dat vergt dus een andere certificering. Groot voordeel van onze vleessector is dat bedrijven bekend zijn met certificaten, omdat vrijwel alle COV-leden al exporteren naar landen waar certificaten nodig zijn.”
 
'Engeland is aan zet'
Bovendien, stelt Goebbels, onderhoudt de Nederlandse sector nauwe contacten met de Britse branche en met collega’s in andere lidstaten. “Engeland is aan zet, maar wij verwachten dat het een vrij basaal certificaat wordt dat volledig elektronisch kan worden verwerkt. We hopen en vertrouwen erop dat alles in april goed werkt. Het zal nooit meer zo zijn als bij een EU-land, zoals reizigers voortaan ook niet meer met een Europese Identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk kunnen. Maar het belang voor Groot-Brittannië is evident. Zij zijn zeker voor hun bacon afhankelijk van Nederland en Denemarken. Zij hebben er dus alle belang bij dat het goed geregeld wordt.”

In de eerstvolgende uitgave van vaktijdschrift Meat & Co vindt u een uitgebreid interview met Jos Goebbels. Over de vleestaks, corona, zijn afscheid, politiek en de kracht van de sector.