×

Schouten en Agrifirm willen Tempeh met Nederlandse soja en bonen

Woensdag 07 februari 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Schouten Europe en Agrifirm gaan dit jaar de haalbaarheid van een lokale keten van tempehproducten op basis van Nederlandse soja- en veldbonen onderzoeken. Dit maakten beide bedrijven bekend bij de start van Wereldpeulvruchtenweek (3 tot 10 februari), waarbinnen ook de consumentenactivatie #BEANMEAL plaatsvindt.
 
“Agrifirm zet in op de eiwittransitie. Samen met ketenpartners en telers werken we aan nieuwe marktconcepten waarbij de teelt nagenoeg geen milieu-impact heeft. Dat leidt tot een betere biodiversiteit, waarbij het rendement voor de teler behouden blijft of zelfs verbetert”, vertelt Rens Kuijten, Business Developer Plant-Based Solutions van Agrifirm. “De afgelopen jaren zijn verschillende ketenprojecten gestart met de voedingsmiddelenindustrie gefocust op de teelt en verwerking van soja- en veldbonen tot ingrediënten voor plantaardige voeding. De samenwerking met Schouten sluit daar naadloos op aan”, aldus Kuijten.
 
Haalbaarheidsonderzoek
Henk Schouten van Schouten Europe vult aan: “Wij als Schouten hebben veel ervaring met het produceren van tempeh. In plaats van soja uit het buitenland gebruiken we liever Nederlandse soja- of veldbonen. We zijn blij dat we hierin samen met Agrifirm kunnen optrekken. In de samenwerking zal de kwaliteit en technische haalbaarheid van de verwerking van Nederlandse soja- en veldbonen worden onderzocht. Daarnaast wordt ook gekeken naar de commerciële haalbaarheid en mogelijke verdienmodellen voor alle partijen in de keten.”
Schouten vervolgt: “In 2023 zijn wij, met ondersteuning door Agrifirm, al een pilot gestart met 1 hectare sojateelt bij telers in Woudrichem. Dit jaar worden nog meer telers bij deze samenwerking betrokken. Zij gaan verschillende rassen soja telen.”
 
Tempeh
De Nederlandse peulvruchten worden dus gebruikt voor de vervaardiging van de gekende vleesvervanger tempeh. Tempeh is een oeroude eiwitbron welke wordt verkregen door de fermentatie van sojabonen of andersoortige bonen. Tempeh is volledig plantaardig, bevat zo’n 22 gram eiwit per 100 gram en is rijk aan vitamine B, mineralen en vezels. Tempeh is licht verteerbaar en er worden vele gezondheidsvoordelen aan het product toegedicht.

Op de foto, v.l.n.r.: Toon Driessen (Schouten Europe), Rens Kuijten (Agrifirm), Henk Schouten (Schouten Europe), Michiel Meeuse (Agrifirm), Maureen de Haan (Agrifirm) en Peter Schouten (Schouten Europe)