×

Mens en robot werken samen in de voedselverwerking

Dinsdag 08 oktober 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Begin oktober is in Helmond (Brainport) het field lab Smart Food Processing geopend. Het field lab is specifiek gericht op vlees-, vis- en andere voedselverwerkende bedrijven en heeft als doel ondernemers bekend te maken met de (on)mogelijkheden van collaboratieve robots en andere vormen van digitale automatisering.
 
Smart Food Processing is onderdeel van het Interreg-initiatief COTEMACO, dat zich richt op samenwerking tussen mens en machine. COTEMACO is een gezamenlijk project van zeven partners in Noordwest-Europe, waarin Food Tech Brainport en High Tech NL partner zijn in Nederland. Het speelt in op de uitdagingen binnen de vlees- en overige voedselverwerkende industrie, die steeds meer moeite heeft om gemotiveerd productiepersoneel te krijgen, de prijsdruk ziet toenemen door verhevigde concurrentie en het vinden van de juiste balans tussen Arbo en ergonomie om personeel vitaal te houden en te behouden. Kartrekker John de Groot van COTEMACO vertelt over de toegevoegde waarde: “We bieden inspiratie voor en informatie over cobot-technologie, maar helpen ook bij het creëren van draagvlak in de organisatie en het bepalen van economische en technische haalbaarheid van implementatie.” De coachende rol vanuit het field lab helpt foodondernemers naar het antwoord op de vraag: kan ik met robots en/of cobots (collaboratieve robots, die samenwerken met mensen) mijn productieproces verbeteren?
 
Hogere efficiëntie en nieuwe kansen
“Het field lab Smart Food Processing is een uniek initiatief. Het maakt mij trots dat wij hier in Helmond ons inzetten voor slimme innovaties om te komen tot gezonde(re), circulaire voeding. Door grensverleggende projecten met robotica, hightech en sensoring gaat dit field lab daadwerkelijk het verschil maken”, zei burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel bij de opening. De bundeling van technologieën draagt bij aan onder meer een verbeterd en efficiënter productieproces met kleinere footprint. Dat raakt rechtstreeks aan de duurzaamheidsslag die maatschappelijk op allerlei vlakken nagestreefd wordt. “Het is geweldig om met eigen ogen te zien hoe dit soort collaboratieve robots kunnen zorgen voor hogere efficiëntie en nieuwe kansen voor ons vakgebied”, aldus één van de bezoekers tijdens de openingsmiddag van het field lab, dat volledig is ingericht overeenkomstig ruimtes voor voedselverwerking, inclusief reinigingsmogelijkheden met hogedrukspuit en voedselverwerking op 6 graden.
 
Voor wie?
Voor MKB-ondernemingen is de ondersteuning in alle gevallen kosteloos (onder de deminimisvrijstelling). Voor het grootbedrijf is, in ieder geval, alle publiek-openbare ondersteuning gratis. Bedrijven uit alle voedselverwerkende sectoren (vlees, vis, brood en banket, AGF etc.) uit Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië zijn welkom in het field lab in Helmond. De verwerkingsprocessen die binnen de scope van COTEMACO vallen, zijn snijden, pellen, koken, blancheren, marineren en (end-of-line) verpakken en ompakken.