'Door de samenwerking met RBK zijn onze processen geoptimaliseerd'

Maandag 08 december 2025
Hutten Beef in Heeten is de voorbije jaren flink gegroeid. Het familiebedrijf, dat in de nabije toekomst haar honderdjarig jubileum mag gaan vieren, verhuisde tien jaar geleden naar de nieuwe locatie waar het diens oppervlakte na een forse verbouwing wist te verdubbelen. Voor verdere automatisering van de slacht- en productieprocessen vertrouwt Hutten Beef op FOBIS® van RBK Group. “De capaciteit wordt nog niet volledig benut, dus er is nog voldoende ruimte voor automatisering. Door de samenwerking met RBK zijn de processen geoptimaliseerd en is de foutgevoeligheid geminimaliseerd”, zegt Rick Hutten, eigenaar van Hutten Beef.
Met Rick Hutten aan het roer bevindt Hutten Beef zich momenteel in haar vierde generatie. Ruim 85 jaar lang was de runderslachterij gelegen in Nieuw Heeten, op enkele kilometers van de huidige locatie. “We slachten en verwerken hier runderen, dit doen wij samen met een grote groep collega’s. De afgelopen jaren zijn we fors gegroeid. Op de oude locatie moesten we continu bijbouwen. Dermate veel dat de gemeente op een gegeven moment bij het indienen van een bouwvergunning tegen ons zei: ‘Is het niet tijd om de slachterij te verplaatsen naar een ruimere locatie?’ Uiteindelijk zijn we in 2015 naar deze superplek op het Heetense industrieterrein verhuisd. Hier hebben we vol ingezet op verdere automatisering van de slacht- en productieprocessen, met bijbehorende uitbreiding van de opslag van karkassen, een nieuwe afsteekstraat, expeditie, (vacuüm)verpakkingslijnen, snijzaal en koelinstallaties. Hoewel er nog wel het een en ander gerealiseerd moet worden, bevindt de verbouwing zich inmiddels in de afrondende fase.”
Rick vervolgt: “Door de uitbreiding van onze productiesite zijn we in staat geweest om de processen te optimaliseren. Wij zijn een bedrijf dat dedicated produceert, precies zoals de klant dat wenst. Deze klantenkring is zeer divers: van de industrie tot retail en van de top van de horeca tot de slager om de hoek. Wij slachten en benen zelf uit. Bovendien kiezen wij voor Nederlandse runderen: weiderunderen, melkkoeien en dubbeldoelkoeien. De keuze voor Nederlandse koeien wordt zeer gewaardeerd door de Nederlandse markt. Het past bij de huidige tijdsgeest, met een groeiende vraag naar regionale producten van lokale leveranciers en zo min mogelijk transport. Oftewel, een korte keten.”
‘Fijn als je processen niet hoeft uit te leggen’
Het door RBK Group ontwikkelde automatiseringssysteem FOBIS® is speciaal ontworpen voor de voedingsmiddelenindustrie om productie- en administratieve processen te stroomlijnen. Het biedt realtime inzicht in de bedrijfsvoering door productie en administratie te integreren, wat cruciaal is voor efficiëntie, voedselveiligheid en traceerbaarheid. Productiemanager Mathijs Grondhuis van Hutten Beef legt uit: “We zijn ooit begonnen met twee schermen. Inmiddels staan er 24 productiestations opgesteld in onze fabriek, met twaalf schermen in de productie en acht etiketteerstations. De automatiseringsslag is met behulp van FOBIS® gemaakt om de productiesnelheid goed bij te kunnen benen. We kunnen gemakkelijk selecteren op basis van het gewicht van een verpakt product. De operator weegt het product, kiest het juiste artikel (achtervoet,
bovenbil et cetera), bepaalt de kwaliteit en voorziet deze vervolgens van een label. FOBIS zorgt er in samenwerking met de betreffende hardware voor dat dit gehele proces vlot en gestroomlijnd verloopt.”
Senior business consultant Shawn Scorea van RBK Group legt uit: “Wij zijn geen dozenschuivers. FOBIS® is een standaardapplicatie, maar wordt altijd gepersonaliseerd aan de hand van de wensen van de klant. Er zijn verschillende modules, maar we adviseren klanten alleen wat ze nodig hebben. De bouw bij de start en de verdere uitbreiding van de interface, de afstemming met onze hardware en de communicatie met de software van Twaka (veevolgsysteem en slachtplanning): die integratie verliep bij Hutten Beef uitstekend.”
Lees HIER de volledige casestudy van RBK Group bij Hutten Beef in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.
Met Rick Hutten aan het roer bevindt Hutten Beef zich momenteel in haar vierde generatie. Ruim 85 jaar lang was de runderslachterij gelegen in Nieuw Heeten, op enkele kilometers van de huidige locatie. “We slachten en verwerken hier runderen, dit doen wij samen met een grote groep collega’s. De afgelopen jaren zijn we fors gegroeid. Op de oude locatie moesten we continu bijbouwen. Dermate veel dat de gemeente op een gegeven moment bij het indienen van een bouwvergunning tegen ons zei: ‘Is het niet tijd om de slachterij te verplaatsen naar een ruimere locatie?’ Uiteindelijk zijn we in 2015 naar deze superplek op het Heetense industrieterrein verhuisd. Hier hebben we vol ingezet op verdere automatisering van de slacht- en productieprocessen, met bijbehorende uitbreiding van de opslag van karkassen, een nieuwe afsteekstraat, expeditie, (vacuüm)verpakkingslijnen, snijzaal en koelinstallaties. Hoewel er nog wel het een en ander gerealiseerd moet worden, bevindt de verbouwing zich inmiddels in de afrondende fase.”
Rick vervolgt: “Door de uitbreiding van onze productiesite zijn we in staat geweest om de processen te optimaliseren. Wij zijn een bedrijf dat dedicated produceert, precies zoals de klant dat wenst. Deze klantenkring is zeer divers: van de industrie tot retail en van de top van de horeca tot de slager om de hoek. Wij slachten en benen zelf uit. Bovendien kiezen wij voor Nederlandse runderen: weiderunderen, melkkoeien en dubbeldoelkoeien. De keuze voor Nederlandse koeien wordt zeer gewaardeerd door de Nederlandse markt. Het past bij de huidige tijdsgeest, met een groeiende vraag naar regionale producten van lokale leveranciers en zo min mogelijk transport. Oftewel, een korte keten.”
‘Fijn als je processen niet hoeft uit te leggen’
Het door RBK Group ontwikkelde automatiseringssysteem FOBIS® is speciaal ontworpen voor de voedingsmiddelenindustrie om productie- en administratieve processen te stroomlijnen. Het biedt realtime inzicht in de bedrijfsvoering door productie en administratie te integreren, wat cruciaal is voor efficiëntie, voedselveiligheid en traceerbaarheid. Productiemanager Mathijs Grondhuis van Hutten Beef legt uit: “We zijn ooit begonnen met twee schermen. Inmiddels staan er 24 productiestations opgesteld in onze fabriek, met twaalf schermen in de productie en acht etiketteerstations. De automatiseringsslag is met behulp van FOBIS® gemaakt om de productiesnelheid goed bij te kunnen benen. We kunnen gemakkelijk selecteren op basis van het gewicht van een verpakt product. De operator weegt het product, kiest het juiste artikel (achtervoet,
bovenbil et cetera), bepaalt de kwaliteit en voorziet deze vervolgens van een label. FOBIS zorgt er in samenwerking met de betreffende hardware voor dat dit gehele proces vlot en gestroomlijnd verloopt.”
Senior business consultant Shawn Scorea van RBK Group legt uit: “Wij zijn geen dozenschuivers. FOBIS® is een standaardapplicatie, maar wordt altijd gepersonaliseerd aan de hand van de wensen van de klant. Er zijn verschillende modules, maar we adviseren klanten alleen wat ze nodig hebben. De bouw bij de start en de verdere uitbreiding van de interface, de afstemming met onze hardware en de communicatie met de software van Twaka (veevolgsysteem en slachtplanning): die integratie verliep bij Hutten Beef uitstekend.”
Lees HIER de volledige casestudy van RBK Group bij Hutten Beef in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.


