×

Huismerk snacks bevatten meer vlees dan A-merken

Donderdag 11 januari 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Doe je niet aan goede voornemens en geniet je ook in het nieuwe jaar graag van een frituursnack? Uit Het Grote Snackonderzoek van beslist.nl blijkt dat je dan beter voor een huismerk kunt gaan. Deze frituursnacks bevatten namelijk over het algemeen meer vlees dan die van de A-merken.

Bij huismerkvarianten van frikandellen gaat het om 5,5% meer vlees, bij burgers om 8,9% en bij kipnuggets zelfs om 17,7%. Snacks met een hoger vleespercentage bevatten over het algemeen minder vulstoffen en smaakversterkers als zout en zetmeel. Hou je van een bitterbal? Dan kan je juist beter voor de A-merk variant gaan. Hier zit doorgaans zo’n 5,7% meer vlees in dan die van de huismerken. Gehaktstaven (+3,3%) en kroketten (+2,2%) bevatten bij bekende merken juist iets meer vlees. In het onderzoek werden ruim 500 snacks vergeleken die te koop zijn bij de grootste supermarkten van Nederland.

Vega-snacks bevatten meer calorieën en vetten
In het onderzoek werd ook de voedingswaarde vergeleken per snack. Als vegetariër denk je misschien dat jouw snacks gezonder zijn, het tegendeel blijkt echter waar. Dit komt vooral doordat in vegetarische snacks meer calorieën (+35,4%), vetten (+32,2%) en koolhydraten (+69%) zitten ten opzichte van vleessnacks. Maar wel de helft minder suikers dan de vlees varianten.

Frituur niet per definitie ongezonder dan airfryer
Steeds meer Nederlanders kiezen voor een airfryer als een gezonder alternatief voor de traditionele friteuse. Uit onderzoek blijkt echter dat onbereide snacks voor in de airfryer (249,8 kcal, 14,1 g vet) en de oven (249 kcal, 13,8g vet) meer calorieën en vetten bevatten dan onbereide frituursnacks (226,4 kcal, 12,9 g vet). Hoewel snacks bij het frituren vet kunnen opnemen, bevatten snacks uit de airfryer en oven vaak extra vet om ze knapperig te maken, wat betekent dat ze niet per se gezonder zijn.

Limburg en Zeeland nog (steeds) aan de frituurpan
In de meeste provincies is de airfryer nu populairder dan de traditionele frituur. De grootste liefhebbers wonen in Drenthe, Flevoland, Overijssel en Groningen. Toch heeft niet overal in ons land de airfryer even hard zijn intrede gemaakt. Vooral in Limburg en Zeeland zijn snackliefhebbers nog niet helemaal overtuigd. De populariteit van beide apparaten is hier ongeveer gelijk.