×

Automatisering centraal op demoweek Sarco Packaging

Dinsdag 13 september 2022
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Binnen de verpakkingsindustrie is momenteel veel interesse in automatisering. Enerzijds natuurlijk in verband met het personeelstekort, anderzijds om de continuïteit en betrouwbaarheid van de processen onder de loep te nemen, merkt Sarco Packaging. Sarco biedt van een brede range aan partners allerlei end-of-line-verpakkingsmachines en automatiseringsmogelijkheden en demonstreert deze graag tijdens een exclusieve demoweek, van 3 tot 7 oktober. Simone van Kuijk en Wahid Payanda vertellen wat we kunnen verwachten van deze demoweek bij Sarco Packaging.
 
Van maandag 3 oktober tot vrijdag 7 oktober zijn geïnteresseerden welkom aan de Rondgang 21 in Gameren om de mogelijkheden van Sarco live te komen bekijken. Simone: “Vaak wordt er bij het woord automatisering gedacht aan enorm complexe processen, maar er kan al zoveel winst worden gemaakt door een draaitafel te vervangen door een casepacker.” Wahid vult aan: “Uiteraard werken we ook aan grotere projecten met tray- en kratopzetters en andere end-of-line-oplossingen. Om alle automatiseringsmogelijkheden persoonlijk te kunnen toelichten en het juiste advies te kunnen geven, nodigen wij iedereen graag uit bij ons op locatie.”
 
Focuspunten van de end-of-line-demoweek zijn zaken als betrouwbaarheid, efficiëntie, kostenbesparing, kwaliteitswaarborging en duurzaamheid. “Door het bestaande verpakkingsproces te automatiseren creëert u een betrouwbaar en efficiënt verpakkingsproces, waarin de saaiere, herhaaldelijke werkzaamheden worden overgenomen door machines. Momenteel is dit absoluut de moeite waard om te onderzoeken, aangezien werknemers lastig te vinden zijn. Bovendien zijn machines betrouwbaar qua continuïteit en bespaar je een hoop kosten en risico op bijvoorbeeld ziekteverzuim”, aldus Simone. Wahid: “Uiteraard kunnen we naast automatisering en end-of-line ook dieper ingaan op bijvoorbeeld de duurzaamheid van primaire en secundaire verpakkingen.”
 
Sarco als system integrator
Wahid is een van de productspecialisten van Sarco. Met zijn werktuigbouwkundige achtergrond werkt hij nu als projectmanager voor industriële automatiseringsprojecten. In deze rol zal hij aanwezigen tijdens de demoweek voorzien van antwoorden op al hun vragen. “Ik vind het leuk om te denken in systemen, in plaats van losse componenten”, vertelt Wahid. “En ik merk dat klanten ook vaak behoefte hebben aan een system integrator die hen compleet ontzorgt. Sarco kan die rol vervullen dankzij de grote verscheidenheid aan machines die wij aanbieden. Van een groot aantal partners zullen wij machines demonstreren tijdens de demoweek, denk aan casepackers, pick & place-robots, trayopzetters tot aan palletiseerders.”
 
Zo gemakkelijk mogelijk automatiseren
Waar Wahid alles weet omtrent kartonverpakkingen, hebben zijn Sarco-collega’s Jaap van der Sar, Mark van der Kamp en Hans Peelen ook hun eigen specialisme, respectievelijk de Manter wegers en verpakkers, custom made verpakkingsoplossingen en banderolleren. “Met deze verschillende disciplines hebben we een mooie en complete combinatie te pakken. Waardoor we voor een brede doelgroep geschikte oplossingen bieden”, weet Wahid. “Wij benaderen nieuwe projecten niet vanuit de bestaande verpakking, maar vanuit het product. Want wie zegt dat die verpakking nog steeds de beste optie is? Als jij drie machines nodig hebt om je verpakkingsproces te automatiseren – een opzetter, een vuller en een sluiter – is het wellicht de moeite waard om te kijken naar een alternatief, zoals een kartonnen doos die met één machine simpelweg om je product heen wordt gevouwen. Zo onderzoeken we samen hoe we het proces zo gemakkelijk mogelijk kunnen automatiseren met relatief zo laag mogelijke kosten. We zijn immers niet gebonden aan één soort machine!”
 
Gezamenlijk inspiratie opdoen
Simone: “Vanuit de branche krijgen we enthousiaste en positieve reacties. Mensen zijn graag aanwezig, en hechten ook veel waarde aan dit soort informatieve contactmomenten. Tijdens de demoweek delen we vrijblijvend onze kennis, kunnen we samen weer ouderwets sparren en lange termijn ideeën opdoen. De bijeenkomst is interessant voor een zeer brede groep verpakkers. Als Sarco hebben we natuurlijk veel ervaring binnen de AGF en we krijgen ook steeds meer aanvragen vanuit de e-commerce en vis- en vleesindustrie, maar eigenlijk is het niet toe te spitsen op een bepaalde branche. Iedereen die verpakt kan er voordeel uithalen”, sluit ze gemotiveerd af.