×

'Vleessector moet antwoord vinden op bedreigingen'

Donderdag 13 september 2018
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Op uitnodiging van VLAM - Belgian Meat Office kwam de Europese vakpers onlangs bij elkaar in Brussel. Gastspreker professor dr. Ir. Frédéric Leroy gaf tijdens zijn lezing aan hoe moeilijk het is om met wetenschappelijke feiten de internationale pers te overtuigen. “Als de Amerikaanse kankerstichting zegt dat vlees eten leidt tot kanker, dan is het heel lastig om daar als industrie een goed weerwoord op te geven”, aldus Leroy.

“Terwijl in ontwikkelingslanden de vleesconsumptie zal toenemen, heeft de vleesconsumptie in de meer ontwikkelde landen juist een omslagpunt bereikt. Er gaan keuzes gemaakt worden. De discussie die gaande is over het gebruik van vlees, zal alleen nog maar worden verbreed. Door schandalen zijn generaties opgegroeid met het idee dat vlees iets vies, iets slechts is. Waarden verschuiven. Mensen kijken anders naar de sector dan vroeger. Als industrie moet een antwoord gevonden worden op deze bedreigingen”, aldus manager René Maillard van de Belgian Meat Office.
 
‘Vlees is gif’
“Want wetenschappelijke feiten zijn onvoldoende”, vult Leroy de woorden van Maillard aan. “Het gaat om de manier van denken. Zeker vlees is een ‘attention economy’ geworden. Afhankelijk van wie er spreekt, is het iets slechts of goeds. Vlees is van oudsher iets gezonds, maar veel gezondheidsproblemen worden door onderzoeksbureaus, wetenschappers en zeker door belangengroepen direct geprojecteerd op het eten van vlees.”

De volledige reportage is te lezen in de nieuwe uitgave van vaktijdschrift meat&co, dat vrijdag 14 september verschijnt.