×

Zomerdam bestaat 25 jaar en blijft innoveren

Vrijdag 18 juni 2021
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Zomerdam, specialist in etiketteer- en inspectiesystemen, viert zijn zilveren jubileum. Op 21 juni bestaat het bedrijf uit het Brabantse Velp 25 jaar. Daar komen nog heel veel mooie jaren bij, voorspelt directeur Lute Aarsse (foto). "Als ik terugkijk naar hoe we ooit begonnen en waar we nu staan, dan ben ik alleen maar trots."

Zomerdam-directeur Lute Aarsse is een nuchtere man. “Ik heb normaal gesproken weinig met een jubileum zoals dit”, geeft hij eerlijk toe. “Ook omdat ik eigenlijk alleen maar vooruit kijk en nooit terug.” Maar toch is deze verjaardag ook voor hem bijzonder. “We hebben ons in die 25 jaar enorm ontwikkeld. Het is goed om toch even de tijd te nemen om daar stil bij te staan. Niet op mezelf, maar op ons veelzijdige team van twaalf mensen. Gezamenlijk bewijzen ze keer op keer dat ze de gevraagde innovatieve ontwikkelingen aankunnen.”

Zomerdam begon in 1996 als een specialist op het gebied van etiketteersystemen en print- en aanbreng-units. Dat is het nog steeds, maar het bedrijf stond allesbehalve stil. Niet alleen zijn de oplossingen zich door blijven ontwikkelen en steeds vernieuwender en slimmer geworden, maar er kwamen ook nieuwe werkterreinen bij. In 2006 voegde Zomerdam metaaldetectie toe aan het portfolio. In 2008 kwamen er na een overname ook weegsystemen en controlewegers bij. Sinds een paar jaar specialiseert het bedrijf zich ook nadrukkelijk in de veelzijdigheid van röntgendetectie. De gehele inspectietak krijgt steeds meer focus. Tijdens een landelijke roadshow, eerder dit jaar, toonde Zomerdam een aantal zeer innovatieve oplossingen op het gebied van lasnaadinspectie, die door klanten en potentiële klanten goed werden ontvangen. 

Clubje techneuten
Maar sommige dingen zijn nooit veranderd. “We blijven een clubje techneuten dat er tegelijkertijd verrassend goed in slaagt om de wensen van klanten te begrijpen en te vertalen naar de juiste technische oplossingen”, vertelt Aarsse. Naast standaardoplossingen levert Zomerdam al sinds de oprichting veel klant-specifieke oplossingen, met eigen engineering, assemblage en besturingstechniek. In die oplossingen op maat combineert Zomerdam vaak zijn specialismes. Aarsse: “We hebben bijvoorbeeld een nieuwe oplossing ontwikkeld waarbij we röntgendetectie combineren met controlewegen, uitprijzen boven en onder en cameracontrole boven en onder. Die functionaliteiten zijn softwarematig helemaal met elkaar geïntegreerd en alles is via één bedieningsscherm aan te sturen. Niemand anders is zo compleet en maakt het voor de gebruiker zo gemakkelijk.”

Trots
Zoals gezegd, Aarse is trots op zijn team. “We hebben twaalf technisch kundige en zeer veelzijdige medewerkers. We zijn daarmee klein genoeg om razendsnel te kunnen schakelen, maar groot genoeg om heel mooie projecten te doen bij grote en veeleisende klanten. Er is veel kennis aanwezig, verdeeld over al die twaalf personen. Daardoor kunnen we blijven innoveren en dat stemt mij bijzonder hoopvol voor de toekomst. Op naar de volgende 25 jaar.”