×

‘Vleesconsumptie in Nederland stabiliseert zich’

Maandag 18 maart 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De Nederlandse consument is de voorbije jaren niet minder vlees gaan eten. Waar in de periode 2010-2015 sprake was van een lichte daling van de vleesconsumptie, is er nu al een aantal jaren op rij sprake van stabilisering van de vleesconsumptie. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar de invloed van vlees eten op gezondheid, duurzaamheid en klimaat. WUR onderschrijft hiermee een eerder onderzoek, dat het in 2018 heeft uitgevoerd namens Wakker Dier.
 
Gemiddeld wordt in Nederland 76,6 kilogram vlees per persoon per jaar gegeten (tegenover 79,0 kilo in 2010). Het gewicht wordt gemeten op basis van het karkasgewicht, dus vlees inclusief been, vet en zwoerd. Ongeveer de helft wordt als vlees en/of vleeswaren geconsumeerd. Anders dan uit berichtgeving in de media kan worden afgeleid, is slechts vijf procent van de Nederlandse bevolking vegetariër. Dat aantal neemt ook niet toe. De helft van alle Nederlanders noemt zich ‘flexitariër’. Zij geven aan minimaal drie keer per week geen vlees bij de warme maaltijd te eten. Varkensvlees is het populairste stuk vlees op het bord (36,5 kilogram per persoon per jaar), gevolgd door pluimvee (22,1), rundvlees (15,4), kalfsvlees (1,3), schapen- en geitenvlees (1,2) en paardenvlees (0,1).
 
Vlees is gezond
WUR onderstreept dat vlees waardevolle stoffen concentraties voor het functioneren van het menselijk lichaam bevat, als energiebron en voor de opbouw van botten en spieren. Voorbeelden zijn vetten, eiwitten, vitamines B1, B6 en B12, vitamine D en ijzer en zink. WUR laat weten te werken ‘aan de ontwikkeling van verschillende technologieën om de kwaliteit van vleesalternatieven te optimaliseren’. Een revolutionaire manier om vleesachtige structuren te creëren, is de zogeheten shear-cell technologie, waarmee op grote schaal vleesvervangers geproduceerd kunnen worden. Met 3D voedselprinters kunnen volgens de universiteit op langere termijn vleesalternatieven worden gemaakt met smaak en textuur die zijn afgestemd op de voorkeuren van de consument.