×

'Speciaalbouw en standaard machines: maken wat de klant wil'

Woensdag 19 juni 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Tap Machinebouw heeft in de afgelopen zestig jaar een betrouwbare naam opgebouwd in de voedingsmiddelensector. Het bedrijf uit Zoetermeer biedt producenten in onder meer de vlees-, vis- en snackindustrie verschillende maatwerkoplossingen en standaardmachines om hun productie verder te automatiseren. “Doordat producenten de meerwaarde van onze lijnoplossingen en machines dagelijks ervaren, staan zij open voor de verschillende andere oplossingen die wij ontwikkelen om hun productie nog efficiënter in te richten”, vertelt directeur/mede-eigenaar Dick Koster van Tap Machinebouw.

Dick nam zo’n twintig jaar geleden het stokje over van Ruud Grimmelikhuizen, onder wiens leiding Tap Machinebouw groeide en een goede reputatie had opgebouwd in met name de vleesverwerkende industrie. Die werd verder uitgebouwd door Dick en zijn toenmalige compagnon. Samen met zijn rechterhand Santosh Harkisoen opereert Tap Machinebouw inmiddels in verschillende sectoren van de voedingsmiddelenindustrie, waarbij vlees, vis en bakkerijen de hoofdmoot vormen. De bakkerijprojecten worden al vele jaren in nauwe samenwerking met de firma Rittershaus gedaan. De verhuizing naar de huidige locatie in Zoetermeer drie jaar geleden heeft ertoe bijgedragen dat dat de machinefabrikant meer mogelijkheden heeft om klanten te helpen. “Wij zijn specialist in diafragma’s, vul- of vormmachines, verpakkingslijnen, ontnesters op maat, dekselsluiters, draaitafels of andere toepassingen, zoals afvullen of garneren”, verduidelijkt Santosh. “Er zijn klanten die hun vragen met betrekking tot automatisering bij ons neerleggen, maar ook klanten die alleen gehaktballen of alleen hamburgers willen produceren. Beide groepen klanten bedienen wij. Laatst hebben wij bij een snackfabrikant nog een dubbele gehaktballenlijn opgeleverd, waardoor de klant nu 240 gehaktballen per minuut kan produceren.”

Premium partner
Tap Machinebouw is ‘premium partner’ van het Italiaanse bedrijf Risco. “De Risco vacuümvuller met onze hamburger- en gehaktbalmachines of vulkoppen worden door hun wereldwijd verkocht. Er zijn verschillende mogelijkheden. Wil je alleen gehaktballen of wil je ook een pletter erbij, waardoor je ook hamburgers kunt produceren? Maar ook verschillende vormen, andersoortige degen (vis of vegan), diepgevroren producten en toepassingen mét of zonder saus: het kan bij ons allemaal. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat Risco internationaal bekend is. Natuurlijk passen onze machines ook achter een vulmachine van Frey, Handtmann, Rex of Vemag. Met die merken en bedrijven werken wij dan ook prima samen”, legt Dick uit.

Klik HIER voor de volledige reportage in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.