Alternatieve eiwitten krijgen podium op Anuga Alternatives

Woensdag 20 augustus 2025
Meer dan 1.300 exposanten zullen tijdens Anuga plantaardige productoplossingen presenteren, wat een duidelijk bewijs is van de marktpenetratie van alternatieve voedingsvormen. Het nieuwe format wordt versterkt door een gespecialiseerd programma op het Anuga HORIZON Stage (hal 1), dat de actuele ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en technologie van alternatieve eiwitten aan bod laat komen.
Grote belangstelling
De première van Anuga Alternatives registreert nu al een sterke wereldwijde vraag: ongeveer 90 exposanten hebben hun deelname al bevestigd. Bijzonder verheugend: veel internationale groepsstands uit Nederland, Denemarken, Slovenië, Turkije en Luxemburg hebben zich aangemeld om deel te nemen en onderstrepen daarmee de wereldwijde relevantie van het onderwerp. Twee van de bekendste internationale merken exposeren op de beurs: Beyond Meat EU en Oatly Deutschland. Daarnaast is onder andere The New Originals Company vertegenwoordigd met het merk Omami en Tofutown Lüneburger Heide - bedrijven die zich al jaren met succes positioneren in het vegetarische voedingssegment.
Planten, microben en mycelium
Het spectrum van tentoongestelde productoplossingen varieert van plantaardige klassiekers tot hightech microbiële of op paddenstoelen gebaseerde innovaties. Zo presenteert Pacifico Biolabs uit Duitsland een vleesalternatief genaamd ‘Viando-kip’, gemaakt van mycelium, dat volgens het bedrijf dezelfde zintuiglijke ervaring, voedingswaarde en functionaliteit biedt als conventionele kip. SunflowerFamily lanceert ‘Sunflower Mince’, een biologisch gecertificeerd vleesalternatief op basis van zonnebloemeiwit. Het Deense bedrijf Jens Møller Products presenteert onder andere veganistische kaviaar op basis van algen (‘Cavi-Art’) en veganistische garnalen (‘Zhrimps’). Neggst Foods is ook aanwezig op Anuga met de ‘Neggst Patty’, een burgeralternatief op basis van een vegetarische eivervanger. Ook Oatly Deutschland heeft aangekondigd dat het tijdens Anuga een nieuw product zal lanceren.
Producten op basis van algen groeien jaarlijks met +17%. Vooral kelp-, roodalgen- en kelpextracten vallen hierbij op, die groeisnelheden (CAGR) tot +32% bereiken. Met name de wereldwijde belangstelling van consumenten voor eiwitten afkomstig van algen, insecten, gekweekte bronnen, noten, haver en soja neemt toe – een ontwikkeling die het belang van alternatieve eiwitten op de voedselmarkt duurzaam onderstreept.
Anuga vindt plaats van zaterdag 4 tot en met woensdag 8 oktober 2025 in Koelnmesse in de Duitse stad Keulen. Meer informatie en tickets op www.anuga.com