×

'Minder recepten met vlees in kerstmagazines van supers'

Donderdag 20 december 2018
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Nederlandse supermarkten hebben dit jaar in hun kerstmagazines aanzienlijk meer recepten zonder vlees of vlees gepubliceerd. Dat blijkt uit een analyse van Wakker Dier, die alle recepten uit de kerstmagazines van tien supermarkten met elkaar vergeleek. Met name Albert Heijn, Dirk en DekaMarkt bieden meer vegetarische feestrecepten aan dan gerechten met vlees of vis. Jumbo en Lidl houden juist vast aan recepten met vlees of vis.
 
Wakker Dier legde de kerstspecials naast elkaar. Ieder recept werd geanalyseerd op basis van de aanwezigheid van vlees of vis. Op het dessert na zijn alle gangen meegenomen: van het ontbijt tot aan het hoofdgerecht. Flexitarische eetgewoontes zijn vooral terug te vinden in de kerstglossy van Albert Heijn; hierin is 63 procent van de gerechten vegetarisch. De supermarktketens Aldi en Vomar hebben echter uitsluitend vis- of vleesrecepten in hun feesteditie opgenomen. In totaal zijn 223 recepten geanalyseerd, waarvan 40 procent vegetarisch blijkt.
 
image
bron: Wakker Dier

Varkensvlees
Supermarkten sturen consumenten dit jaar vooral richting het eten van varkensvlees. In de helft van alle vleesrecepten wordt varken gebruikt om voor de feestdagen op te dienen. Vooral in hoofdgerechten wordt veel vlees geadviseerd. Van deze recepten bevat 76 procent vlees of vis.