×

Eiwitseminar over consument en zijn eiwittransitie

Donderdag 24 augustus 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Tijdens het zevende Eiwitseminar van Meattech Technologisch Platform op donderdag 16 november in Apeldoorn worden deelnemers meegenomen in een gezamenlijke zoektocht naar de wensen van de consument. Hoe wordt deze meegenomen in de (eiwit)transitie? Het Eiwitseminar is bij uitstek de bijeenkomst om dit thema verder uit te diepen. Dit alles onder leiding van dagvoorzitter Clyde Don.
 
Alweer twintig 20 jaar volgt Meattech de ontwikkelingen op eiwit- en vleesgebied op de voet (lees meer hierover in de volgende uitgave van vaktijdschrift Meat&Co). In deze twee decennia hebben we al veel voorbij zien komen op het gebied van verduurzaming van de eiwit- en vleessector. “Vleesvervangers: jawel, ook hier liep Meattech voorop met lezingen van de pioniers op dit gebied, zoals Meatless. De vleesvervangers zouden een glanzende toekomst tegemoet gaan en wij dachten dat over 20 jaar (sinds 2003), pakweg 40% van het vlees op ons bord wel vervangen zou zijn door plantbased producten. Heel even leek het daar ook op. Recente ontwikkeling is dat cateringbedrijven steeds meer plantbased aanbieden en supermarkten die een groot aanbod van plantbased in het schap naast vlees hebben gezet. Echter, in de actualiteit van dit jaar tekent zich een kentering af, de voorspelde vervangingsgraad is pakweg 5%, bij lange na geen 40%. Met daarbij berichten dat consumenten juist minder plantbased kopen.”
 
Vragen beantwoorden?
Dat werpt de vragen op: Hoe is dit zo gekomen? Welke signalen hebben wij als levensmiddelentechnologen gemist? Wat zijn de factoren waardoor de vleesmindering achterblijft op verwachting?  Welke afslag moeten we nemen om plantbased weer op de juiste weg te krijgen? “In het seminar gaan we proberen deze vragen te beantwoorden.”
Gedragspsycholoog Marleen Onwezen (WUR) gaat dieper in op het gedrag van de eiwitconsument. Vervolgens is het woord aan de ervaren ingrediënt- en productontwikkelaar Petra Brands (Consultant), om daarna het thema sensoriek en vleesvervangers te behandelen met lector Marieke Nijmeijer (Hogeschool INHolland). Tot slot zal dagvoorzitter Clyde Don (FoodPhysica) samen met de aanwezigen achterhalen waar lering uit gehaald kan worden.
 
Het Eiwitseminar is donderdag 16 november van 14.00 tot 19.00 uur in Apeldoorn. Deelname kost 138,00 euro (voor Meattech-leden gratis). Meer informatie en inschrijving via info@meattech.nl