×

Food100: op zoek naar unieke voedselveranderaars

Donderdag 29 april 2021
Terug naar overzicht
Deel dit artikel

De zoektocht naar de Food100 van 2021 is begonnen! Deze lijst wordt dit jaar voor de vijfde keer samengesteld, en biedt een podium voor mensen die zich inzetten voor beter en eerlijker eten voor iedereen. Zonder hen geen verandering. En die verandering is hard nodig. Ben of ken jij die mensen in agrifood? Meld jezelf of diegene dan voor 1 juni aan voor de Food100-verkiezing via Food100.nl

Ons huidige voedselsysteem is erop gericht de groeiende wereldbevolking zo goedkoop mogelijk te voeden. Hoewel we door deze ontwikkeling in Nederland zelf meer dan voldoende en veilig voedsel hebben leidt het ook tot ongewenste gevolgen als verlies aan biodiversiteit, ongelijke machtsverhoudingen, klimaatverandering en ongezonde eetgewoonten. Anno 2021 is de wil om dit systeem structureel te veranderen zichtbaarder dan ooit. Ondanks het uitdagende coronajaar zijn er tal van initiatieven die bijdragen aan een beter en duurzamer voedselsysteem.

Samen maak je meer impact
Om deze initatieven een podium te bieden, stellen Slow Food Youth Network, AgriFood Capital, Food Hub en Food Inspiration ieder jaar de Food100 samen. Een jaarlijkse selectie van voedselverbeteraars die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem. De Food100-lijst bestaat uit 50 aanstormende talenten van onder de 30 en 50 gevestigde voedselveranderaars van boven de 30. Door generaties te verbinden creëert de Food100 een lijst van mensen die met elkaar nog meer impact kunnen maken en een voorbeeld kunnen zijn voor velen. “Het werd voor mij ineens een stuk makkelijker om andere voedselveranderaars te benaderen. Daar werd niet alleen ik beter van, maar ook mijn werk en dus de organisatie waarvoor ik werk. Ik voelde mij aangemoedigd om bij EVENT Hotels het verschil te maken op gebied van duurzaamheid”, zegt Malou van der Burgt, foodheld 2020

De Food100 in 2021
Dankzij de coronacrisis groeit het inzicht dat een nieuwe balans tussen economie en ecologie in ons voedselsysteem noodzakelijk is. En iedere voedselveranderaar in Nederland draagt op zijn manier bij aan dat hogere doel: het vinden van een manier om productie en consumptie van voeding structureel te verbeteren voor mens, dier en planeet. Daarom stellen de initiatiefnemers van de Food100 in 2021 voor de vijfde keer een lijst samen met inspirerende voedselveranderaars. Een deskundige jury van experts uit de voedselketen selecteert uit alle inzendingen de 100 meest aansprekende voorbeelden. De jury toetst op vier criteria: daadkracht, innovativiteit, people-planet-profit en de capaciteit om te delen.

Aanmelden voor de Food100
Ben jij of ken jij een voedselveranderaar in agrifood die een plek verdient in de Food100? Deel jouw motivatie dan met ons via Food100.nl. Op 31 mei sluit de aanmelding.