×

Reeks nieuwe ontwikkelingen bij kwaliteitsmerk Grasselli

Dinsdag 29 oktober 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Op het gebied van slicing en snijden biedt het Italiaanse kwaliteitsmerk Grasselli, één van de merken die binnen de Benelux exclusief worden geleverd door INFOOD Industrial Food Equipment, een reeks nieuwe ontwikkelingen. De KSL-DV is een hoog-rendement-partner voor de vleesverwerkende industrie. De machine is bovendien gemakkelijk te combineren met andere systemen. Ook op het gebied van ‘further processing’ heeft Grasselli flinke stappen gezet, wat wordt bewezen met de NSA-Cross Cut slicers. Voor het zeer exact positioneren van producten zijn er de CWS Slicers.
 
De standaard modellen KSL 400, KSL 600 en KSL 800 (dubbelbaans) worden al vele jaren toegepast voor onder meer het snijden van kipfilet, maar ook van varkensnekken, om bijvoorbeeld zeer goed ogende kebab slices te produceren.
 
KSL-DV: hoog rendement-partner
Onder meer ingegeven naar algemeen geldende invloeden uit de kip-verwerkende industrie ontstond er vraag naar machines die het productierendement (< ‘waste’) nog meer zouden verbeteren bij hoge productiesnelheden. Onlosmakelijk verbonden aan deze ontwikkeling was om dit met zo min mogelijk handmatige arbeid, dus werkplekken, te realiseren. De horizontaal snijdende slicer Model KSL-DV is een hoog-rendement-partner voor de industrie. De ingevoerde kipfilets worden eerst gescand op fysieke afmeting en afsnij-mogelijkheden en vervolgens worden de consument-slices geproduceerd aan de hand van ingevoerde recepturen Vervolgens bepaalt de KSL-DV met hoeveel messen iedere specifieke kipfilet gesneden moet worden, om geen restverlies te hebben.
 
Bij af en toe voorkomende afwijkende diktes (doorgaans te dun), die niet binnen het gewenste patroon vallen, wordt er niets gesneden en lopen die filets door de machine heen. Filets voorkalibreren op diktes is in principe niet noodzakelijk en handmatige proces-bijsturing is niet nodig. De KSL-DV uitvoering kent een vernieuwd product-conveyorsysteem waarbij de snijkwaliteit van de slices een maximaal haalbaar ‘productuiterlijk’ waarborgen.
 
Modulaire opzet
Het filet-snijproces met een KSL-DV laat zich eenvoudig combineren met het 3S Shingling-systeem van Grasselli, waarbij slices dakpansgewijs worden gepositioneerd. Een tussenliggende, minimaal bezette inspectieband en een zogeheten ATF-unit, waarbij automatisch consumer-trays gevuld worden met filets, zorgen voor een hoge verwerkingssnelheid en dus een hoge efficiency op de productielijn.
 
Een gecombineerde opzet van een slice-, Shingling-systeem, inspectieband en tray-feeder-systeem is dusdanig modulair van opzet dat er een samenhangende connectie is met onderliggende software, hardware en proces-sturing. Snelheden van de respectievelijke units worden gekoppeld aan snelheden van onderliggende lijnen. Tevens zijn de productie, orderplanning en het verloop daarvan ‘live’ via de beeldschermen te volgen en logischerwijs ook aan te passen.
 
Further processing
Integraal op het terrein van Further Processing leverde Grasselli al grote series zowel verticaal als horizontaal werkende slicers. Deze NSA-Cross Cut slicers worden bijvoorbeeld in-line opgesteld achter een band-fryer. De warme producten worden vervolgens in een doorlopend proces zowel verticaal als horizontaal gesneden in driedimensionale (3D) cubes, van vooraf ingestelde afmetingen. Uiteraard is dit snijproces ook uit te voeren met verse
filet-delen. Ook meer variabele en ambachtelijk afmetingen zijn automatisch te realiseren op dit systeem. De te verwerken processen zijn uiteenlopend. Denk aan kipproducten, maar ook verse tofu-blokjes zijn prima te produceren.
 
Hoogwaardig positioneren
Hoogwaardig portioneren met bijzonder hoge constante gewichts-nauwkeurigheid is wat de CWS Slicers van Grasselli bieden, uiteraard in combinatie met een uitzonderlijk fraai snijpatroon met een hoge productiesnelheid (maximaal 10.500 slices per uur uur). Of een slice nu 30 gram is, of bijvoorbeeld 200 gram, het onderlinge gewichtsverschil is doorgaans niet meer dan circa twee gram. De installatie is eenvoudig qua proces-bediening dankzij een goed toegankelijk touchscreen. Een ruime variëteit van gebruiksvriendelijke slice-programma’s is beschikbaar in de keuzemenu’s. Uiteraard beschikt het systeem standaard over de doorgaans wenselijke ‘no waste cutting’-optie, waarbij er géén snijverliezen ontstaan.
 
De werkomstandigheden voor de operator zijn als optimaal ergonomisch te omschrijven. Bovendien is het gehele systeem efficiënt en praktisch ontworpen. Dit is een groot voordeel bij de dagelijkse reinigingsprocedures. De CWS portioneersystemen zijn leverbaar als Model CWS 300, met een laadkamer van L-300 mm, en als Model CWS 700, met een laadkamer van L-700 mm. Afhankelijk van de productomvang is het zelfs mogelijk om de portioneersystemen met zogeheten dubbele laadkamers uit te voeren, waarbij de output van elk product nog eens aanzienlijk groeit.